Sint en Santa, Info- en Boeking Centrale Westerkwartier
 
60 Meest gestelde vragen over Sinterklaas

We mochten een poosje terug bij de Sint op bezoek komen en zijn toen ook bij de BibliothecarisPiet geweest.
Daar zagen we ook het Grote Vraag en Antwoord Boek. Daarin staan alle vragen die de kinderen (en ouderen) vaak aan de Sint stellen.
De BibliothecarisPiet heeft al de vragen keurig in dat boek opgeschreven en de antwoorden er netjes bij gezet. Soms heeft hij 2 vragen en de antwoorden daarop bij elkaar gevoegd, dan was er daardoor een duidelijker antwoord op te geven.
Met speciale toestemming van Sinterklaas mogen we een aantal van die vragen en antwoorden hier neer zetten.
Bovendien hebben we op deze pagina nog een grafische grapje met de muis-cursor uitgehaald.
Leek ons wel leuk voor de kinderen.

Je ziet de vragen hier onder. Om het antwoord te zien moet je met de muis-cursor op de vraag clicken. Nog een keer op de vraag clicken laat het antwoord weer verdwijnen.
01. Bestaat Sinterklaas echt?
Sinterklaas

Het doet Sinterklaas altijd heel erg veel verdriet als er kinderen zijn die twijfelen aan zijn bestaan. Natuurlijk bestaat Sinterklaas echt!
Waarom staan anders ieder jaar al die duizenden kinderen en hun vaders en moeders aan de kade te wachten?
En zolang als er mensen en kinderen zijn die in Sinterklaas blijven geloven, zolang zal Sinterklaas ook steeds blijven bestaan, dat heeft hij beloofd.

02. Hoe oud is Sinterklaas nou eigenlijk?

Dat is en beetje moeilijk te bepalen.
- Sinterklaas is in het jaar 270 (3e eeuw) geboren. In bv 2015 zou hij dan 1745 jaar oud zijn.
- Maar Sinterklaas (Nicolaas van Myra) werd pas later (6e eeuw) heilig verklaard (Sint Nicolaas), dus als Sint Nicolaas zou hij dan pas ongeveer 1450 jaar oud zijn.
- En dan ben je er nog niet, want pas in de dertiende eeuw werd het Sint Nicolaasfeest vastgesteld op 6 dec (Voor die tijd varieerde het van begin tot eind december), dus dan is het feest nog maar ongeveer 750 oud.
- En het was nog veel later dat Sint Nicolaas Sinterklaas werd. Dus als Sinterklaas is hij eigenlijk nog weer jonger dan hij als Sint Nicolaas is.
Daarom is deze vraag dus niet goed te bantwoorden en eerlijk gezegd is het ook niet zo belangrijk hoe oud de Sint is, je bent zo oud als je je voelt, toch?
Het is in iedergeval wel duidelijk dat Sinterklaas ouder is dan de Opa van jouw Opa zou zijn. En dat antwoord geven de Pieten dan ook meestal.

03. Waar is Sinterklaas geboren?

Sinterklaas is geboren in het prachtige plaatsje Partara, in de streek LyciŽ, dat lag in wat toen klein AziŽ (Asia Minor) heette. Tegenwoordig hoort dat bij Turkije.

04. Heeft Sinterklaas ook ouders? En hoe heten die?

Ja zeker, zijn ouders waren Euphenius en Anna. Dat waren welgestelde mensen die in Partara woonden.

05. Heeft Sinterklaas ook een voornaam? En wat is zijn achternaam?

Vroeger hadden mensen geen achternaam, ze werden genoemd bij hun vadersnaam, bij hun beroep of bij waar ze vandaan kwamen. Voorbeelden Klaas Janszoon, Klaas de Bakker, Klaas van Scheveningen.
De Sint zijn eigen naam is Niko Laos (Nicolaas) en omdat hij bisschop werd in het plaatsje Myra (lag vroeger in klein AziŽ, ligt nu Turkeije en heet nu Demre) werd hij dus Bisschop Nicolaas van Myra genoemd. Je zou dus kunnen zeggen dat zijn achternaam toen "van Myra" werd. Zijn voornaam is dus Nicolaas en zijn achternaam van Myra.
Maar Sinterklaas heeft nog meer namen.

Omdat de mensen hem heilig verklaarden, zijn zij hem ooit Sint Nicolaas gaan noemen. Dus heet hij nu ook Sint Nicolaas van Myra.

En ooit werd hij in de tijd van Napoleon eens in Nederland staande gehouden door een van Napoleons Inspecteurs van de Burgerlijke stand.
Deze inspecteurs moesten er op toezien dat iedereen met een voornaam en een achternaam geregistreerd stond. Toen de Inspecteur vroeg: "Wie bent U?", antwoordde de Sint "Ik ben Sint Nicolaas". De volgende vraag was: "Wat is uw voornaam?" en het antwoord was: "Nicolaas". En zo heeft die inspecteur dat toen genoteerd bij de burgelijke stand.
Sindsdien heet Sinterklaas dus ook   Nicolaas SintNicolaas   of   Nicolaas StNicolaas.
En dan mag je ook nog Sint Nicolaas StNicolaas van Myra zeggen. Zo wordt de Sint ook aangekondigt als hij bv. officieel op audientie bij de koningin zou komen.
Is hij daar gewoon op Sinterklaas bezoek dan noemt men hem daar natuurlijk ook gewoon Sint Nicolaas en Sinterklaas

Maar de kinderen kennen hem tegenwoordig ook onder de naam Sinterklaas. Hoe zit dat dan?
Misschien heet jij officieel wel Benjamin, maar noemen je vrindjes jou Ben, dat klinkt gezelliger en/of vriendelijker.Zo noemen zijn vrindjes hem dus Sinterklaas. De kinderen vinden dat vriendelijker klinken als Sint Nicolaas. Sint Nicolaas is dus eigenlijk de deftige naam en Sinterklaas de roepnaam.

Wat zeg je? O ja, je mag dus ook zeggen Sinterklaas van Myra of Sinterklaas StNicolaas van Myra. Maar Sinterklaas is wel het gemakkelijkste.

06. Waar komt dan het woord Ďkapoentjeí in het lied ĎSinterklaas kapoentjeí vandaan?
Sinterklaas

Volgens sommige mensen staat Ďkapoentjeí voor vetgemest haantje. En met een vetgemest haantje werd dan ook wel een welgesteld, zeg maar rijk, persoon bedoeld.
Nu is Sinterklaas zonder enige twijfel een welgesteld persoon, toch.blijft het een niet al te eerbiedige term voor Sinterklaas.
Maar het is nu eenmaal een feit dat kapoentje mooi rijmt op schoentje, of eigenlijk andersom schoentje rijmt mooi op kapoentje, en daarom is het wel duidelijk waarom deze historische term in dat liedje gebruikt is.

07. Waarom ziet Sinterklaas er uit als een oude man?
(De meeste andere heiligen zien er jonger uit)

Sint Nicolaas is geboren in 270 en overleden in 340, hij heeft dus 70 jaar geleefd.
Dat was voor een tijd waarin de meeste mensen niet ouder als 45 jaar werden, heel erg oud.
En daarom is men zich hem als een oude man blijven herinneren en herdenken.

08. Waarom draagt Sinterklaas lang haar en een lange baard?
Sinterklaas

Lang(er) haar was normaal in de tijd dat Sinterklaas leefde en oudere mannen droegen vaak een baard. Op oude afbeeldingen (Iconene) is te zien dat ook Sint Nicolaas een baard droeg. In de fantasie van de mensen is deze steeds langer geworden (hoe ouder de mens, hoe langer zijn baard, dacht men) tot hij de huidige lengte gekregen heeft.

09. Laat Sinterklaas zijn haar ook knippen?

Natuurlijk laat de Sint zijn haar regelmatig knippen, dan worden de dooie punten er afgeknipt. Natuurlijk wordt er niet te veel afgeknipt want Sinterklaas is namelijk erg gesteld op zijn lange witte krullen en baard. Na het wassen en het knippen zet de KapperPiet er dan ook weer van die mooie golven en krullen in. Onduleren heet dat.
Dat kunnen tegenwoordig alleen speciale kappers nog.

10. Waarom ziet Sint Nicolaas eruit als een bisschop?

Sint Nicolaas was heel vroeger ook een bisschop. Hij was bisschop van de Grieks-Katholieke kerk in de plaats Myra in Klein-AziŽ (tegenwoordig is dat Turkije en ook heet de plaats nu Demre). Toen droeg hij natuurlijk een Bisschops kostuum, en tegenwoordig draagt hij nog steeds graag een soortgelijk kostuum Hoewel hij nu natuurlijk geen echte bisschop meer is. Het kostuum is dus een traditie geworden die bij het Sinterklaasfeest hoort.
En zeg nou zelf, Sinterklaas in Sinterklaas kostuum is toch veel leuker als een Sinterklaas in T-shirt en spijkerbroek.

11. Hoe heten de kleren die Sinterklaas draagt? Of waaruit bestaat zijn Kostuum?
Sinterklaas Kostuum Kleding pop

Sinterklaas zijn kleding bestaat uit verschillende delen.
Hij draagt een paarse tabberd (Priester gewaad), daarover een witte Albe (soort jurk) afgezet met kant langs mouwen en onderkant, daaover een rode Stola (soort sjaal met borststuk). Over die Stola draagt hij soms een bisschopskruis aan een ketting. En dan nog zijn rode Mantel en Mijter.
Natuurlijk heeft hij ook sokken aan en schoenen of laarzen en heel af en toe pantoffels (binnenshuis).
Soms draagt hij bij een bezoek ook wel een werkmijter, bijvoorbeeld als het plafond erg laag is in huis. Verder heeft hij handschoenen aan (meestal witte, soms paarse) en draag hij ook nog een rode bisschopsring.
En als het koud is heeft hij nog een warme roodgele wollen sjaal om.

12. Waarom draagt Sinterklaas een mijter?
Mijter

De mijter van de Sint is een belangrijkste kledingstuk. Dat komt omdat de Sint erg lang haar heeft en dit zou allemaal in zijn gezicht waaien als hij niets op zijn hoofd draagt. Helemaal als hij over de daken gaat is het erg belangrijk dat Sint kan zien waar hij rijdt.
Daarom gaat de Sint nooit de deur uit zonder zijn mijter. Als het stormt heeft de Sint speciale stormlinten over de mijter, zodat hij die met 1 hand kan vasthouden.
De mijter van de Sint is rood met goud en loopt in een mooie punt. Heel veel kinderen maken de mooie mijter van Sint na van papier of karton.

13. Heeft de Sint maar 1 kostuum?
Als hij meer als 1 kostuum heeft, heeft hij dan ook kleren in andere kleuren?

Nee hoor, de Sint heeft meerdere Kostuums. Dat is ook nodig, want als de Sint bij een bezoek of intocht natgeregend is, dan kan hij gauw een droog kostuum aantrekken voor het volgende bezoek of intocht. En natuurlijk wil de Sint ook graag elke dag iets schoons aan trekken
Het uiterlijk van de Kostuums is afhankelijk van welke KleermakerPiet dat kostuum gemaakt heeft, de ene houdt van wat gewoon rood, de andere van wat donkerder rrod (bordeaurood) een derde wil wat meer Franje, en weer een andere wil borduurwerk enz. enz..
Wel hebben alle kostuums veel rood en goudkleur omdat dat de lievelingskleuren van de Sint zijn.

14. Draagt de Sint ook wel eens andere kleren?

Dat gebeurd slechts heel zelden. Eigenlijk alleen als de Sint een beetje sport.
Bijvoorbeeld zomers als het heel warm is in Spanje en de Sint gaat zwemmen, dan draagt hij een rode zwembroek.
En soms draagt Sinterklaas gewone kleren als hij niet wil opvallen ( Ďin cognito zijní heet dat).

15. Doet de Sint dan nog aan sport?

Zeker doet de Sint ook nog aan sport. Je zult hem wel niet zien hardlopen, wielrennen of voetballen, maar paardrijden is ook een sport en ook best zwaar.
Daarbij houdt de Sint van lange wandelingen door het bos en van Sierlijk Schaatsen (ook wel Schoon Ryden genoemd (Dat is heel rustig schaatsen met een hele brede statige slag, zoals je soms ook nog wel in Friesland ziet). Maar dat kan hij alleen als hij op wintervakantie is. En, zoals reeds gezegd, af en toe gaat hij een rustig baantje zwemmen.
Het sporten houdt hem fit en hij voelt zich er jong bij.
Vanzelfsprekend heeft de Sint dan meestal sportievere kleding aan.

16. Is Sinterklaas ooit getrouwd geweest?

Sinterklaas is nooit getrouwd geweest. Dat komt omdat hij als bisschop beloofd heeft celibatair te leven. Dat betekent dus eigenlijk dat hij beloofd heeft om nooit te trouwen.
Wel heeft hij van vaderskant nog neven en nichten, deze helpen hem ook wel eens bij zijn werk.

17. Waarom ziet Sinterklaas er niet overal hetzelfde uit?
Sinterklaas

Tja... Sinterklaas heeft meerdere kostuums dus dat geeft al een verschil, dan heeft de Sint de ene keer platte schoenen aan en de andere keer rijlaarzen met stevige hakken, dat geeft verschil in grote en als de Sint moe is en wat krommer loopt lijkt hij weer kleiner en ook wat dikker.
Maar bovenal probeert de Sint er altijd uit te zien zoals de kinderen geloven dat hij er uit ziet. Dat doen alle heiligen. Zij kunnen verschillende 'gedaanten' aannemen. Daarom is de Sint de ene keer dikker en groter dan de andere keer en draagt hij nu eens een bril en dan weer niet.

18. Hoe komt het dat er soms verschillende Sinten tegelijk op verschillende plaatsen zijn en ook nog op TV?

De Pieten zijn wel eens te ijverig en dan kan het best zijn dat zij twee bezoeken tegelijk hebben ingepland. En dat is dan de reden dat de Sint op meerdere plaatsen tegelijk moet zijn. Dit is bijzonder vermoeiend dus probeert de Sint dat altijd te vermijden.
Televisie-opnamen doet de Sint daarom vaak al wat eerder op de dag en die worden dan uitgezonden op een tijdstip dat veel kinderen kunnen kijken. Zo lijkt het dan of de Sint tegelijk op de TV en in een plaats is.

19a. Dus er bestaan geen hulp-Sinterklazen?

Ja en Nee. Sommige mensen beweren dat de ťchte Sint niet meer bestaat en dat het zijn "volgelingen" zijn die voor Sinterklaasje spelen. Dat het dus allemaal hulp-Sinterklazen zijn. Maar dat is praat van domme volwassenen en ongelovige Tomassen
Natuurlijk bestaat Sinterklaas wel. Maar hij kan helaas niet overal tegelijk zijn. Als het om zieke kinderen gaat, om kleine kinderen of als het om grotere kinderen en volwassenen die echt in hem geloven dan komt Sinterklaas altijd zelf. Maar als het bij een dubbel gepland bezoek om grote mensen gaat of om kinderen die niet meer in hem geloven, dan kan het gebeuren dat de Sint niet zelf komt. Bij die zeer zeldzame gelegenheden (3-5 maal per jaar) stuurt hij een van zijn oude neven. Die zijn er altijd bij als Sinterklaas naar Nederland komt (soms vermomt als Spaanse Edelman), ze hebben daarom veel ervaring en bovendien zijn ze zijn erfgenamen en hebben daarom ook StNicolaas als achternaam gekregen. Dus ook dan komt een Ďechteí StNicolaas.
Dus Ja, Sinterklaas krijgt wel eens hulp, maar dat is maar heel zelden, Hij komt veel liever zelf, en Nee, eigenlijk is dat geen hulp-Sinterklaas zoals die ongelovige Thomassen dat bedoelen. Het is een echte StNicolaas met echte Pieten en een van Sinterklaas zijn echte Grote Boeken.19b. Dus er bestaan geen hulp-Sinterklazen?

Nee, Diegene waarvan de mensen denken dat is vast een hulpsinterklaas, is meestal een beun-klaas, een gewone volwassene die denkt dat het leuk is als hij zich als Sinterklaas voordoet. De pieten die zo iemand bij zich heeft zijn dan ook beun pieten.
Vaak kan je dan ook wel aan de kleding en de nepbaard zien dat het een beunklaas is. Maar meestal komen die beunklazen en beunpieten ook alleen maar daar waar het zo afgesproken is, dus bv op een feestje voor volwassenen enz. Waar iedereen dan ook wel weet dat het een beun-klaas is.
Dat vindt Sinterklaas dan niet erg. Hij kan wel tegen een grapje. Maar een beunklaas bij kinderen, dat hoort niet vindt de Sint.

20. Hoe komt Sinterklaas aan het Grote Boek?
Het Grote Boek

Toen Sinterklaas nog Bisschop Nicolaas was, nam hij, als hij op reis ging, altijd zijn bisschoppelijke Bijbel mee. Dat was een heel groot boek. Vroeger zaten in de bijbels altijd een paar extra bladen. Omdat losse vellen perkament voor de gewone man te duur waren konden ze op die lege bladzijzen, hun belangrijke zaken bijhouden.
Bijvoorbeeld een stel dat trouwde, kreeg bij hun huwelijk een huwelijksbijbel. Daarin noteerden ze wanneer ze getrouwd waren, wanneer er kinderen geboren werden, wanneer die trouwden, wanneer er kleinkinderen geboren werden en ook wanneer de mensen overleden.
Ook Bisschop Nicolaas noteerde belangrijke zaken, die lang onthouden moesten worden, in zijn Bisschopsbijbel. En zo ontstond het verhaal "Sinterklaas schrijft alles op in zijn grote boek" of  "Het staat allemaal in het Grote Boek van Sinterklaas".

21. Hoe oud is het Grote Boek en is er maar 1 Grote Boek?
Want soms lijkt het wel een andere.

Wanneer Sint Nicolaas begonnen is met de dingen niet meer in zijn Bisschopsbijbel bij te houden, maar daar een special boek voor genomen heeft, is niet bekend. Dat wil zeggen, Sinterklaas weet het wel en anders kan hij dat wel in dat eerste Grote Boek nakijken. Maar hij vindt dat het ons niets aangaat. En daarin heeft hij nog gelijk ook. Wat hij wel vertellen wilde is: Vroeger kon hij wel een paar jaar doen met een Grote Boek. Omdat de bevolking echter steeds groeide, er dus steeds meer mensen bij kwamen en er dus steeds meer zaken veranderden (mensen verhuisden, stoute kinderen werden lief of lieve kinderen deden stoute dingen enz., moest er te vaak in het boek iets doorgestreept en veranderd worden.Dat begon dan op knoeiwerk te lijken en daar houdt de Sint niet van. Daarom nam hij toen elk jaar een nieuw Grote boek, of eigenlijk zelfs 2 (1 voor Nederland, 1 voor BelgiŽ).
Tegenwoordig bestaat het Grote Boek elk jaar uit meerdere nieuwe delen. Zo is er, bv 1 deel voor Amsterdam, 1 voor Rotterdam, 1 voor de provincie Groningen, 1 voor Friesland enz. Elk deel is maar 1 jaar in gebruik (1 jaar oud?), daarna komt er een nieuwe en gaat de oude naar het archief van Sinterklaas, waar de Sint ze nog steeds lezen kan als hij dat wil.
Zien al die Grote Boeken er precies hetzelfde uit?
Nee. Soms heeft zoín deel een kruis op de voorkant en andere keer kan dat een mijter zijn. Of een andere vorm van versiering. Dat wordt expres gedaan, daardoor kan de Sint ze gemakkelijker uit elkaar houden.

22. Weet Sinterklaas dus echt alles? Staat echt alles in het grote boek?

Nee! Sinterklaas weet wel veel, maar echt niet alles. Alles weten kan alleen een god en Sinterklaas is geen god en ook nooit geweest.
Maar de Sint ziet hoort en leest wel veel en voor zijn Pieten geldt hetzelfde. Of dat nu op TV is, voor de radio, of het in de krant staat of in een brief die iemand aan Sinterklaas heeft gestuurd. Alles wordt gelezen, gehoord en bekeken. En alles wat zij belangrijk vinden, wordt door de Sint in het Grote Boek genoteerd. Dus, ook al staat niet alles in het Grote Boek, er staat wel heel heel veel in.

23. Waarom heeft Sinterklaas een paard?
Schimmel op het dak

Sinterklaas heeft een paard omdat dit een heel erg handig (en millieuvriendelijk) vervoersmiddel is. Met een paard sta je nooit zonder benzine en de accu is ook nooit leeg. Als je op een paard zit kan je iedereen goed zien en andersom kan iedereen Sinterklaas goed zien. Kortom, voordelen genoeg.

24. Waarom rijdt Sint Nicolaas op een schimmel?

Op heel oude plaatjes zie je de Sint nog wel eens op een bruin paard rijden.
Maar vroeger vonden de mensen op een gegeven moment dat een zo belangrijk man als Sint Nicolaas op een schimmel moest rijden, omdat veel mensen een schimmel heel voornaam en apart vonden en veel hoge heren daarom graag op witte paarden of schimmels reden. Sindsdien rijdt de Sint dus meestal op een schimmel.

25. Hoe heet het paard van Sinterklaas? En hoe oud is het?

Het paard dat Sinterklaas in Nederland berijdt heet Amerigo. En als het paard te oud wordt en de Sint op een nieuw paard gaat rijden, dan wordt die ook weer Amerigo genoemd.
Amerigo is dus eigenlijk de werknaam (functie-naam) van de schimmel. Net als bij een politie-agent, in functie heet hij 'Agent (van Politie)', prive heet hij bv meneer Jansen. Ook heeft de Sint een aantal reserve paarden, reserve Amerigos dus.
Als veulen hebben de paarden natuurlijk ook een eigen naam (bv Maandag of Dinsdag of Izabel) en die wordt dus ook weer gebruikt als hij/zij met pensioen gaat. (In het stamboek heet zo'n paard dan bv "Maandag-Amerigo" of "Amerigo's maandag" of "Amerigo's Izabel". In de stal of de wei noemt men hem/haar dan Maandag of Izabel. Datzelfde gebruik zie je ook bij maneges, alle paarden hebben een stamboeknaam en sommige hebben daarnaast ook nog een stalnaam.
Maar als de Sint op zijn paard rijdt dan heet dat paard dus altijd Amerigo. Dat is gemakkelijker voor Sinterklaas, dan hoeft hij maar 1 naam te onthouden. Wel kan het gebeuren dat de StalPiet vergeet dat hij dan "Amerigo" moet zeggen en dat hij het paard dan bij zijn stalnaam aanspreekt. Dan doet de Sint net of hij dat niet gemerkt heeft.
Soms kan Amerigo dus een ruin zijn en soms ook een merrie. Een Amerigo moet minstens 6 jaar zijn voordat de Sint hem mee naar Nederland neemt, en als de Amerigo ongeveer 22 jaar is gaat hij met pensioen, dan is het de beurt aan een volgende Amerigo.
In BelgiŽ heeft het paard van Sinterklaas 2 verschillende namen: "Mooi Weer Vandaag" en "Slecht Weer Vandaag". De naam is afhankelijk van de regio waar Sinterklaas gevierd wordt. Het paard heeft deze naam gekregen toen Sinterklaas aan Piet vroeg hoe hij zijn schimmel zou noemen. Piet verstond het verkeerd en antwoordde: Mooi / Slecht Weer vandaag, Sinterklaas. Ook daar heeft de Sint reserve paarden. Daar gaat het met de naam net zo bij als bij Amerigo.

26. Krijgt Amerigo ook wel eens een veulen?

Er is wel een Amerigo merrie die een veulen gekregen heeft. Dat veulen heet Pegasus.
Maar het is niet gebruikelijk dat een merrie die Amerigo is, een veulen krijgt. Want als dan de merrie in Nederland is, zit het veulen in Spanje zonder zijn/haar moeder. Vandaar ! Wel kan het wel eens gebeuren dat een merrie een veulen krijgt voordat ze Amerigo wordt. Bijvoorbeeld als ze 4 of 5 jaar oud is. Dat maakt zo'n merrie wat zorgzamer en voorzichtiger. En als het veulen dan 2 jaar is, vindt het het niet meer erg dat zijn Moeder een paar weken weg is. Dan is het al groot genoeg om zich met de andere paarden te vermaken.

27. Mag Sinterklaas wel naar de moskee?
Sinterklaas in de moskee

Natuurlijk mag Sinterklaas wel naar de moskee. Hij mag ook wel naar de kerk of naar een synagoge. Iedereen mag dat toch? Sinterklaas doet dat dan echter niet in het Sinterklaas kostuum, maar in gewone burgerkleding. Waarom?
Sinterklaas gaat niet als Sinterklaas naar de moskee, kerk of synagoge omdat dat gebedshuizen zijn en deze dus niet bedoeld om een Sinterklaasfeest te vieren. Vandaar dat de Sint daar dan als een gewone burger heen gaat. Logisch toch?
Nodigt de Imam, de dominee of de rabby hem echter uit om wel als Sinterklaas te komen, dan doet hij dat dan natuurlijk wel.

Sinterklaas in de moskee
28. Hoe is het Sint Nicolaas Feest eigenlijk onstaan?

Dat is niet precies bekend, het kan zijn dat de mensen nog gauw een feest wilden voordat het door de winter te donker en te koud was om veel buiten te zijn. Vaak werd zoín feest dan gekoppeld aan een kerkmis, en ook vaak gecombineerd met huwelijken en verlovingen. Die vonden altijd al vaak aan het eind van het jaar plaats.
De beschermpatroon voor verliefde mensen was Sint Nicolaas en zo kan een feest met veel verliefde mensen en huwelijken dus gemakkelijk het Sint Nicolaas feest geworden zijn.

29. Is het Sinterklaasfeest nu op 5 december of op 6 december?
En op welke dag is de Sint nu jarig?

De datum van het Sinterklaasfeest is in de 13e eeuw op 6 december gezet. Dat is de sterfdag van de Sint en bij heiligen is hun sterfdag hun feestdag. Vroeger eindigde de dag om 18.00 uur en de avond die dan volgde hoorde bij de volgende dag. Daarom is de avond van 5 naar 6 december Sinterklaas avond (Net als kerstavond de avond voor de eerste Kerstdag is). Dus het Sint Nicolaas Feest werd vroeger op 6 december gevierd, maar pakjesavond hoort dus op 5 december na 18.00 uur gevierd te worden. Echt jarig (geboortedag, birthday) is de Sint dus niet op 6 december, maar omdat zelfs hijzelf niet meer weet wanneer hij precies geboren is viert hij dus zijn verjaardagsfeest op 6 december.

30a. Is het Sint Nicolaasfeest alleen voor mensen van een kerk of voor iedereen?

Sint Nicolaas is de beschermheilige van o.a. zeelieden, kinderen, verliefden, reizigers, winkeliers en nog veel meer. Veel van die mensen zijn niet bij een kerk, toch is Sint Nicolaas hun beschermpatroon. En als de Sint hun beschermpatroon is, dan mogen ze toch ook zijn feest vieren, is toch logisch toch?30b. Is het Sint Nicolaas feest alleen voor autochtone Nederlanders of ook voor allochtone Nederlanders?

Zoals reeds gezegd, Sinterklaas is ook de beschermpatroon voor reizigers, en het kan niet ontkent worden dat allochtone Nederlanders hier ooit naar toe gereisd zijn. Dus ja, als reizigers mogen zij ook het feest van hun beschermpatroon vieren. Eigenlijk is Sinterklaas de beschermpatroon van iedereen en is het Sinterklaasfeest dus ook voor iedereen en mag iedereen dat dus ook vieren!

31. Waarom geeft Sinterklaas aan iedereen cadeautjes?
Cadeautjes

Omdat hij nou eenmaal heel erg veel van kinderen houdt en ze graag een keer per jaar graag verwennen wil. En het is toch heerlijk toch om dingen weg te kunnen geven?

32. Is Sinterklaas heel rijk dan?

Vroeger was Sint Nicolaas heel rijk, maar het meeste geld gaf hij weg aan arme mensen, dus tegenwoordig is hij minder rijk. Gelukkig zijn er veel mensen die Sinterklaas graag willen helpen, en zo krijgt hij bijvoorbeeld meestal korting op de cadeautjes die hij koopt. En soms sturen de mensen ook cadeautjes naar de Sint die de Sint dan weer weg kan geven. Of mensen sturen hem geld (sponsoring noemt men dat tegenwoordig.

33. Waarom krijgen sommigen kinderen dikke en dure cadeaus en andere kleinere?

Sinterklaas geeft het liefst kleine leuke cadeautje (bv speelgoed) of zaken die het kind echt nodig heeft (bv een trui).
Maar er zijn wel eens rijkere ouders die vinden dat hun kind een dik cadeau verdient heeft. Die kopen ze dan zelf en ze vragen aan de Sint of hij die dan wil inpakken, een gedicht er bij maken en het in de schoen wil doen of wil brengen op pakjesavond.
Meestal wil de Sint dat wel, maar hij vindt dat zij dan ook wat cadeautjes voor arme kinderen moeten kopen, zodat hij die kinderen dan ook iets meer kan brengen.

34. Waarom zetten kinderen met Sinterklaas hun schoen?
Scoentje zetten

Al eeuwen wordt een schoen gebruikt om bijzonderheden in te ontvangen en omdat ieder kind zijn of haar eigen schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen met het uitdelen van de kado's.

35. Wanneer zet je je schoen? Wanneer krijg je er wat in?

In Nederland werd het feest van Sint-Nicolaas altijd op 6 december gevierd. Lang geleden was er op de avond van 5 december altijd een Sinterklaasmarkt. Ouders gingen daar lekkere dingen kopen en kinderen die vroeg naar bed moesten, mochten hun schoen zetten. Op 6 december vonden de kinderen dan het lekkers en de cadeautjes in hun schoen. Ook waren vroeger alle kinderen de 6e December vrij van school. De dag ervoor, op 5 december, werd het ijverigste kind van de klas gekozen tot kinderbisschop. De kinderbisschoppen en hun gevolg (de andere kinderen) mochten verkleed als Sinterklaas langs de deuren om snoep vragen.
Tegenwoordig gaan de kinderen met Sint Maarten langs de deur om snoep op te halen, en vier je het cadeau-feest op pakjesavond en mag je meestal een paar keer je schoen zetten in de tijd tussen de landelijke intocht en pakjes avond. Wanneer precies, dat spreekt de Sint met je ouders af, of het staat op een briefje in je schoen.

36. Als iemand je een speculaaspop gaf, was hij/zij dan verliefd op jou?

Ja, dat was de betekenis. Zo'n soort gebruik bestond ook al voor het Sinterklaas feest. Maar bij het Sinterklaasfeest kwam er nog een betekenis bij. Jongens en meisjes geloofden vroeger dat Sint Nicolaas ervoor kon zorgen dat iemand verliefd op ze werd. En dat die dat dan ook zouden blijven. Als iemand Sinterklaas al heel vaak had gevraagd om iemand op hem/haar verliefd te laten worden, kreeg hij of zij van de Sint op 6 december een pop van speculaas. Daarom worden die poppen ook wel eens vrijers genoemd. Andere jongens en meisjes konden door die speculaaspop zien dat de ontvanger graag een partner wilde en als ze dat zelf ook wilden, dan zochten ze soms kontakt met de ontvanger. En zo onstonden er dan vaak stelletjes die meenden dat Sint Nicolaas hen samen gebracht had.
Eenzelfde betekenis en effect heeft het gooien van het bruidsboeket, de vangster laat zien dat ze graag trouwen wil.

37. Houdt Sinterklaas zelf van snoepgoed?

Tsja, welk kind houdt nou niet van snoepgoed, en eigenlijk is de Sint ook wel een beetje een groot klein kind, dus is hij ook gek op snoepgoed. Natuurlijk let hij wel op dat hij niet teveel daar van eet, en natuurlijk poets hij zijn tanden na bijna elke snoepbeurt.
Dus snoepen is leuk en lekker, maar niet vergeten de tanden te poetsen.

38. Komt Sint Nicolaas uit Spanje? En waarom.
Sinterklaas in Spanje

Sint Nicolaas leefde en werkte in Klein-Azie. Door de handel met Italie was hij ook in Italie bekend. Daar is later zijn sarcofaag ook heen gebracht (in Bari). ItaliŽ was gedeeltelijk van Spanje. Spanje was in die tijd een rijk land waar veel luxe artikelen en lekkers vandaan kwamen. Dus dachten de mensen dat Sint Nicolaas daar zelf ook vandaan kwam. Alle verlanglijstjes werden dus naar Spanje gestuurd en dan werd dat in Spanje een heel gepuzzel waar die lijstjes wel naar toe moesten. Daarom is de Sint toen maar in Spanje gaan wonen, nu komen de verlanglijstje dus vanzelf bij hem terecht.

39. Waarom komt de Sint met de stoomboot?

Vroeger kwam de Sint helemaal te paard, maar dat duurde altijd erg lang. Met een grote zeilboot kon het vroeger sneller, maar dan was je afhankelijk van de wind. Met een stoomboot was je nog sneller en niet afhankelijk van de wind. Daarom werd het dus een stoomboot.
Tegenwoordig zou het ook met de trein of met een vliegtuig kunnen, maar dat vindt de Sint minder gezellig. Bovendien is de Sint de schutspatroon (beschermer) van de zeelieden en het zou wel een beetje raar zijn als die schutspatroon zelf liever niet over zee kwam.
En zo is het dus een stoomboot gebleven.

40. Wanneer vertrekken julie elk jaar uit Spanje?
Vertrek uit Spanje

De stoomboot doet er ongeveer 4 weken over om vanuit Spanje naar Nederland te komen. Het ligt er een beetje aan hoeveel wind er staat en of we wind mee of wind tegen hebben, maar de Sint houdt van vroeg vertrekken, dus meestal vertrekken we in de eerste week van oktober.

41. Komt de Sint wel eens te laat in Nederland door slecht weer?

Nee! De Sint staat er op dat ze altijd iets te vroeg uit Spanje vertrekken, zodat mochten er onderweg wat probleempjes zijn, er toch altijd tijd genoeg is om ze te kunnen oplossen en op tijd aan te komen. Het zou toch ook verschrikkelijk zijn als al die lieve kinderen voor niets zouden staan te zingen langs de kades in Nederland!

42. Heeft de Sint het niet koud als hij in de winter in Nederland is?
de Sjaal van Sinterklaas

Nee hoor, koud heeft hij het eigenlijk nooit, het mooie van kou is dat je jezelf daar goed op kunt kleden, en dat doet hij dan ook. Hij heeft er zelfs een speciale sjaal voor.

43. Waarom heeft Sinterklaas hulp van Zwarte Piet?
Sinterklaas met zwarte piet

Een helper is heel handig, die kan, terwijl iedereen zijn aandacht bij Sinterklaas heeft, gauw dingen onopgemerkt doen, zoals cadeaus verstoppen en strooien enz.. Daarom heeft Sinterklaas dus graag een helper mee. Waarom die helper Zwarte Piet heet, leggen we bij een andere vraag nog uit.

44. Hoe oud is Zwarte Piet?

Zwarte Piet is jonger als Sinterklaas. En wel om 2 redenen: Ten eerste is hij er pas veel later bijgekomen, ten tweede is hij niet heiligverklaard en alleen heiligen leven eeuwenlang.
Een Zwarte Piet gaat dus, net als gewone mensen, op een gegeven moment met pensioen en wordt dan opgevolgd door een nieuwe Zwarte Piet.

45. Wordt je als Piet geboren of kan iedereen Piet worden?

Nee, Je wordt niet als Piet geboren. Om Piet te kunnen worden moet je tegenwoordig de zeer zware Pieten Opleiding volgen. En dat dan ook nog in je vrije tijd, want je moet dan ook nog gewoon naar school (als je nog jong bent) of gewoon naar werk (als je al ouder bent). Als een getrouwde Piet een baby krijgt dan is dat wel een pietenbaby en dan wordt die ook wel eens een Baby Piet genoemd, maar een echte Piet is dat dan nog niet. Zonder diploma van de Pieten Opleiding ben je geen echte Piet.

46. Heeft de Sint hulp van 1 Piet of van meerdere Pieten?

Vroeger had Sinterklaas slechts 1 helper (Zwarte Piet) bij zich als hij naar Nederland kwam, tegenwoordig neemt hij altijd meerdere Pieten mee. Dus hij heeft de hulp van meerdere Pieten.

47. Hoeveel Pieten heeft Sinterklaas in totaal? Zijn er ook HulpPieten?

Dit is eigenlijk een mooie vraag voor de Huis Piet, hij doet elk jaar een poging om ze allemaal te tellen maar elke keer gaat het weer mis. Zullen het er dan misschien tweehonderd zijn? Nee hoor, het zijn er veel meer, maar hoeveel precies, dat zal de HuisPiet wel nooit lukken om daar een antwoord op te geven.
Waarom niet? Nu, Sinterklaas heeft een aantal vaste Pieten in dienst (ca 25), die gaan ook mee terug naar Spanje, en Sinterklaas heeft daarnaast, in Nederland en Belgie nog een heleboel tijdelijke Pieten in dienst (minstens enkele honderden en misschien wel een paar duizend!), Dat zijn zogenaamde Invaller-Pieten, (HulpPieten). Dit zijn Pieten die dus wel de volledige Pieten Opleiding (Pietenschool en een aantal praktijkjaren) achter de rug hebben en het echte Pietendiploma gehaald hebben, maar die dus alleen maar als Zwarte Piet werken wanneer Sinterklaas ze in Nederland of BelgiŽ nodig heeft. Ze hebben naast hun Pietenfunctie meestal ook nog een gewone baan en een gezin. Het aantal van deze Pieten dat op een bepaald moment actief in Pietendienst is, kan van dag tot dag (en soms zelfs van uur tot uur!) verschillend zijn. Dus voor de Huispiet nooit te tellen. Voordat hij ze allemaal geteld heeft, is het aantal al weer veranderd. En dan zijn er nog de leerlingPieten (die op de Pietenschool zitten) en ook nog de Pieten in opleiding (Pio's) die de school reeds gedaan hebben en nu hun praktijkjaren goed moeten doorlopen voordat ze een volleerd Zwarte Piet zijn. En dan natuurlijk nog de gepensioeneerde Pieten.
Al met al gewoon te veel om zo maar even te tellen, helemaal omdat veel van de Pieten op andere plaatsen werken als waar de HuisPiet probeert te tellen.

48. Is een HulpPiet een echte Piet of is hij namaak?

Zoals je bij de vorige vraag hebt kunnen lezen, zijn de echte HulpPieten ook echte Pieten. Wat veel mensen als hulppieten zien, zijn de Beunpieten. Gewone mensen zonder het echte Pietendiploma, die het leuk vinden om zich als Zwarte Piet te verkleden. Die horen dus ook niet bij keine kinderen te komen.

49. Hoe lang blijft een Zwarte Piet een Piet? Is hij Piet voor zijn hele leven?

Een volleerde Piet is meestal ouder als 20 jaar, een Piet in opleiding (Pio) is soms wat jonger en een leerlingPiet kan nog weer jonger zijn. Een Piet gaat meestal rond zijn 60e met Pieten pensioen. Een SchoorsteenPiet die veel klimmen moet, wat eerder en een BibliothecarisPiet wat later.
Is hij dus Piet voor zijn hele leven? Nee en Ja.
Nee, hij was eerst gewoon een kind en een jonge volwassene, voor dat hij Piet werd.
Ja, als je eenmaal Piet bent, dan blijf je dat voor de rest van je leven, ook na je pensioen. Je kent dan alle Pieten geheimen en die mag je natuurlijk nooit vertellen, daarom blijf je altijd een Piet. "Eens een Piet altijd een Piet!" is dus de lijfspreuk van de Pieten.

50. Zijn er ook vrouwelijke Pieten? Of zijn Pieten altijd mannen?
Meisjes Piet

Vroeger nam Sinterklaas altijd alleen mannelijke Pieten mee naar Nederland, maar tegenwoordig gaan ook ook veel vrouwelijke Pieten mee. Het gaat er daarbij niet om of ze mannelijk of vrouwelijk zijn, maar of ze nodig zijn. En wie het verlangde werk het beste doen kan, die wordt meegenomen.

51. Mogen Pieten trouwen?

Ja zeker. Vooral bij de Invaller/Hulp Pieten zie je veel getrouwde Pieten.
Wat Invaller Pieten of Hulpieten zijn, is bij een voorgaande vraag al verteld.

52a. Waarom heet een Piet altijd Piet?

Sint zijn eerste helper heette Nikodemus, dat was de Sint zijn beste vriend toen de Sint nog Bisschop was. Hij ging vaak 'savonds en 'snachts met de Sint mee op de tochten waarbij de Sint geld en gaven rondbracht. Deze Nicodemus was een boekengeleerde en wist daarom veel en kon daarom ook veel. De zeevarende handelaren die de eerste verhalen over Sint Nicolaas naar Europa brachten, wisten niet precies hoe Nikodemus heette, maar ze wisten wel dat hij heel handig was en veel wist.
In de scheepvaart noemde men vroeger een man die overal voor te gebruiken was een "Pieterman". Die handelaren vertelden dus dat de Sint een Pieterman als helper (= knecht) had. (In BelgiŽ heet Zwarte Piet nog steeds Pietermanknecht.)
Knecht Pieterman of Pieterman knecht werd later gewoon "Piet". Eigenlijk betekent het "Piet" van nu dus "Helper van Sinterklaas" . Daarom noemt men ook nu nog elke helper van de Sint een Piet of Pieterbaas (= hele flinke Piet) of Pieterman of Pietermanknecht. Dat is dus de naam van zijn Functie. Natuurlijk heeft een Piet ook een eigen naam, hij heet bijvoorbeeld Mario of Diego. Hij is dan Piet Mario of Piet Diego. Of hij/zij krijgt een naam die bij zijn functie hoort, voorbeelden zijn HoofdPiet, HuisPiet, TestPiet en ProfPiet.
Als nou Sinterklaas elke keer als hij iets tegen meerdere Pieten tegelijk wil zeggen, roepen moet: "Piet Mario 1, Piet Mario 2, Piet Pedro 1 t/m 5, Piet Diego, Piet Ramon, Piet Pascal, enz. enz enz , even opletten", dan is hij elke keer wel een half uur bezig, daarom roept de Sint dan: "Pieten ! Opgelet !" Dat is veel vlugger en gemakkelijker. Daarom wordt een Piet door de Sint dus meestal ook gewoon met "Piet" aangesproken.


52b. En waarom heet een Piet dan "Zwarte" Piet?

De geleerde Nicodemus (zie vorige vraag), ging vaak met Bisschop Nikolaas meee op zijn nachtelijke tochten. Hij maakte daarbij zijn gezicht en handen donker om 'snachts niet op te vallen en niet herkend te worden. Bedenk hierbij dat in die tijd verfstof (en verf dus ook ) zeer duur was. Een geleerde was wel een man van aanzien (nog meer bijzonderder zelfs als een bisschop!!), maar ze kregen meestal maar een karig salaris, soms moesten ze zelfs van de giften van mensen leven. Dus dat donker maken deed de geleerde Nicodemus hoogstwaarschijnlijk met het goedkoopste materiaal dat hij kon vinden. Houtskool vond je (gratis) bij elk vuur, dus is het vrijwel zeker dat Nicodemus zijn gezicht en handen met houtskool donker (dus zwart) maakte. In zijn tijd deed men dat gewoon met hier en daar donkere vegen op het gezicht. En zijn opvolgers zetten dat gebruik voort. De verhalen gingen dus over een donker (of (zwart) gemaakte Pieterman. Donkere/zwarte Pieterman werd later "Zwarte Pieterman", en nog weer later werd dit "Zwarte Piet".
Het Gezicht helemaal schminken (ook de oren!) ontstond in het jaar 1945 na de bevrijding, toen Canadese 'negersoldaten' (een term uit die tijd) tijdelijk HulpPiet waren. Waarom 'negersoldaten'? In de tijd van de zwarte Amerikaanse slaven waren er veel slaven naar Canada gevlucht omdat daar de slavernij toen al afgeschaft was. Dus woonden er in Canada ook veel mensen van negrÔode afkomst en daardoor waren er dus ook veel Canadese'negersoldaten'. Deze soldaten vonden het een eer om Zwarte Piet te mogen zijn, maar vonden wel dat dan het gezicht van de andere Pieten dan ook als 'neger' geschminkt moest worden zodat ze er allemaal gelijk uitzagen. Ook het praten met grappige taalfouten onstond op verzoek van deze Canadese Pieten om de andere HulpPieten ook daarin gelijk te laten zijn met hen. Uit dankbaarheid en eerbetoon aan deze bevrijders werden daarna nog jarenlang de Pieten als 'negroÔde type' geschminkt en sprak men nog jarenlang de 'Pietentaal' uit dat bevrijdingsjaar. Inder invloed van veel Molukse en Antilliaans HulpPieten kwamen er weer lichter gekleurde Pieten en Pieten met Antilliaans kapsel en accent. En zijn er dus ook andere HulpPieten die zich weer wat lichter laten schminken. Bruin komt vriendelijker of als Zwart, veel kinderen die niet bang zijn voor een bruin paard zijn dat wel voor een zwart paard en zo kan je nog wel wat voorbeelden noemen. Het lied "Daar wordt aan de deur geklopt" Noemt dit ook in een heel oude uitvoering "..., Want al ben ik zwart van't roet, ik meen het wel goed. ..." Dat ze zwart van het schoorsteenroet zijn (aan de schoorsteen leusiteren, door de schoorsteeen glijden), werd vroeger gezegd omdat de meeste kinderen geen besef van schmink hadden. Maar als jij een beetje nadenkt dan snap je wel dat de ene Piet niet Bruin en een andere Zwart van hetzelfde roet kan worden en dat dan ook hun kleren vies zouden moeten worden en daar zie je meestal geen spatje op. De kinderen van u denken daar overna en raken daaar dan door is de war. Vandaar dat Sinterklaas vindt dat dit 'Pietengeheim' nu wel vertelt mag worden, De kinderen van nu begrijpen dat wel, zegt hij.

53a. Is een Piet altijd "Zwarte" Piet en niet "witte" of "gele" Piet?

Een Piet is wat hij vanaf zijn geboorte is, blank, geel, rood, bruin of zwart. Wel is het zo dat de HulpPieten allemaal nog graag gecamoufleerd (vermomd) willen zijn tijdens hun werk. Wat dat 'Zwarte' of donkere betreft, de Pieten (LuisterPieten, DakPieten, SchoorsteenPieten, PakjesPieten) die 'savonds bij de huizen langs gaan, willen natuurlijk niet opvallen. En met witte of gele camouflage val je in het donker nog steeds heel erg op, daarom dus de donkere camouflage. De Pieten in bijvoorbeeld de keuken werken of in de bibliotheek of in de tuin, hoeven eigenlijk niet gecamoufleerd te zijn. Maar men heeft het wel eens overdag bij een intocht geprobeerd, met Pieten zonder hun donkere camouflage er bij, je had toen Pieten in allerlei keuren, maar dat vonden de meeste kinderen toen maar erg eng. En daarom voorlopig dus bijna geen witte, gele, rode, blauwe of groene Pieten en geen gele Pieten.
Daarom blijft de traditie voorlopig nog steeds donkere Pieten en zeggen we dus ook nog steeds 'Zwarte Pieten'. Maar eigenlijk doet er toch niet toe of hij zwart, wit of geel is of welke kleur dan ook. Mensen zijn ook allemaal gelijk, wat voor huidskleur ze hebben of uit welk land ze ook komen, dus als een Piet zich tegenwoordig nog steeds graag donker wil kleuren dan moet hij dat toch mogen, hij wordt daar toch niet minder door, we gaan toch niet discrimineren?


53b. Hoe komt een Piet zo Zwart of Bruin en hoe blijft hij dat?

We hebben het al bij het vorige antwoord gezegd, de (Hulp)Pieten worden geschminkt. Dit gebeurt met echte Pietenschmink (niet die uit de Feestwinkel) waaraan ProfPiet enige ingrediŽnten heeft toegevoegd waardoor deze schmink ook gedurende langere tijd tegen wassen bestand is. Deze ProfPiet gepatenteerde Pietenschmink (Bruin of Zwart) is er in 3 soorten:
- dagschmink (= lichte uitvoering, 1 dag lang niet weg te wassen,
- weekschmink (=gewone uitvoering, blijft dus een week zitten, ook onder de douche!)
- maandschmink die de naam zegt het al een maand blijft zitten.
Deze schminken zijn ook te combineren, moet een Piet bijvoorbeeld 2 weken geschminkt zijn dan gebruikt hij eerst de weekschmink voor de eerste week en na die week gelijk weer een portie weekschmink voor de 2e week. Ook deze kennis behoorde dus tot voor kort tot de Pietengeheimen.

54. Waarom rijdt Sinterklaas tijdens de intocht en lopen de Pieten?

Sinterklaas is al een oude man en zo'n intocht kan erg vermoeiend zijn, daarom rijdt hij op een paard of wordt hij gereden (in een auto of koets). De Pieten zijn veel jonger, die vinden dat lopen geen probleem. In sommige plaatsen rijden de Pieten naast Sint in de koets of auto mee of ze rijden op een cadeauwagen mee of op een fiets. Maar de meeste Pieten vinden dat lopen juist leuk. Het is ook veel gemakkelijker vinden ze. Je kan te voet gemakkelijker de kinderen een handje of snoep geven geven of tekneingen in ontvangst nemen dan wanneer je op een paard zit. Alle Pieten ook op paard lukt ook niet want je houdt altijd paardePieten nodig die naast de paarden lopend het paard vasthouden.Daarbij komt dat al die Pieten te paard meer ruimte in zouden nemen als lopende Pieten, en dan zou er dus minder ruimte voor het publiek zijn. Ook moet er dan na afloop veel meer paardemest opgeruimd worden. En een ondeugend Pietje zegt nog: We gaan ook wel eens even over het hek heen, beetje keten tussen het publiek of in een winkel. Dat zou allemaal niet meer kunnen als wij te paard zouden zijn. Laat ons dus alstublieft maar lopen denken de Pieten dus, dat loopt wel los en dan kunnen wij beter losgaan.

55. Welke Piet vindt Sinterklaas de liefste of aardigste Piet?

Sinterklaas vindt alle Pieten even lief. Soms vindt hij de ene Piet wat liever en een andere keer een andere Piet. Dat is net als bij jou thuis. De ene keer vind je de een de liefste en de andere keer een ander, maar uiteindelijk is iedereen even lief.

56. Waarom praten Sinterklaas en de Zwarte Pieten eigenlijk Nederlands?

Waarom Sint en zijn Pieten hier Nederlands praten? Nou dat is logisch, anders verstaat niemand ze hier in Nederland! Als ze in Nederland zijn spreken ze Nederlands, in BelgiŽ spreken ze Vlaams of Frans, in Duitsland spreken ze Duits en als ze in Spanje zijn spreken ze Spaans. Dat is wel zo handig.

57. Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan?

Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Het pietenpak is dus eigenlijk een "pagepak".
Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Sint Nicolaas moest dus ook een page hebben vond men, vandaar dat Zwarte Piet een pagekostuum aankreeg.

58. Waarom gaan Sint en Piet 's-nachts over de daken?
Piet op het dak

Sint Nicolaas wilde als gever nooit gezien worden en bracht met zijn knecht daarom alle kadootjes en lekkers in het donker, dus in de nacht.
Oude Volksvertellingen zeggen dat de kadootjes en het lekkers door de schoorsteen in de huiskamer kwamen. En om bij de schoorsteen te komen moet je wel over de daken gaan.

59. Hoe komen de Pieten een huis zonder schoorsteen binnen?

Hoe kom je een huis binnen als er geen schoorsteen is en als je geen sleutel hebt?
Dan heb je een slotenmaker nodig
Vroeger waren de Smeden de slotenmakers. Dus dan had je een smid nodig om het huis binnen te komen. Hoe je zo'n huis binnen komt is dus het beroemde geheim van de smid. De uitdrukking "Dat is het geheim van de smid" heb je vast wel vaker gehoord.
Als er geen schoorsteen is gebruiken de Pieten dus het geheim van de smid. Helaas willen ze ons niet vertellen wat dat nu precies is, dus kunnen wij het jullie ook niet vertellen.
Maar ... misschien zijn de Pieten ook wel eens zwart van het roet van het werken bij het smidsvuur.

60. Waarom heeft Piet altijd een roe en een zak bij zich?

Vaak moet Piet de schoorsteen met de roe schoonvegen zodat de kadootjes schoon en netjes beneden komen. De zak is een handig vervoermiddel voor de kadootjes en het snoepgoed.
De grote zakken worden gebruikt om cadeautjes in mee te nemen, de kleinere zakken zijn voor strooigoed.

61. Worden er wel eens kinderen in de zak meegenomen naar Spanje?

Nooit. Sint Nicolaas houdt van de kinderen en wil ze geen verdriet doen. Daarom laat hij ze daarom altijd bij hun vader en moeder.
En dat verhaal over stoute jongens die voor straf in de zak worden meegenomen naar Spanje? Dat is dus niet waar. Dat misverstand is ontstaan, omdat er een keer een stoute jongen was, die van huis was weggelopen en die mee wilde naar Spanje. Hij had zich stiekem in een zak tussen de andere (lege) zakken verstopt, en zo werd hij ongemerkt aan boord gehesen. Toen men hem op zee ontdekte (hij had om geen last van honger te krijgen al die tijd de wortels van de schimmel opgegeten), heeft hij natuurlijk straf gehad en is op een passerende boot gezet zodat hij weer naar huis gebracht kon worden.
Om stoer te doen vertelde hij zijn vrindjes natuurlijk dat de Pieten hem hadden meegenomen. En zo onstaan sprookjes die niet waar zijn.

62. Is de zak van Sinterklaas gemaakt van jute?

De grote zakken van Sinterklaas zijn inderdaad vaak gemaakt van jute. Jute is een zachte, glanzende en lange vezel die tot sterke draden kan worden gesponnen. En omdat het materiaal ook nog eens biologisch afbreekbaar is, is het ook nog eens goed voor het millieu. Soms gebruikt de Sint ook wel grote zakken van velours, dat is als het wat deftig staan moet., bv bij een filmopname van een Sinterklaasfilm.
De kleine zakken met strooigoed zijn meestal van linnen, maar ook bij de kleine zakken heeft de Sint een paar van velours.En als Bonus ook nog een paar vragen over Sinterklaas en de Kerstman samen.

Overigens kan je aan de nummering daar, zien dat er nog ruimte vor nog meer Sinterklaas vragen is.

71. Zijn Sinterklaas en de Kerstman een en dezelfde, ze worden immers allebeide wel Sint Nicolaas (Sankt Nikolaus) genoemd?

Vroeger waren Sinterklaas en Sankte Claus inderdaad een en dezelfde. Men had de verhalen over Sinterklaas meegenomen naar Amerika. En noemden hem daar Sankte Claus (oud Nederlands voor Sinter Klaas).
Maar toen de mensen daar steeds meer aan Sankte Claus begonnen te veranderen, geen schimmel meer maar een paard en slee en nog later rendieren voor de arreslee, geen mijter maar een muts, niet meer cadeaus op 5 of 6 december, maar met de kerst, toen vond Sinterklaas dat het tijd was dat een van zijn jongere neven, die hem al vaker geholpen had, het daar in Amerika overnam. En ja, die neef had ook de achternaam StNicolaas, op zijn Duits is dat Sankt Nikolaus. Vandaar de gelijkenis in de naam.
Daarom pasten ze later zijn werknaam aan in "Santa Claus de Kerstman" en gaven ze hem Kabouters en Elven als helpers. Zodat je kunt weten dat ze nu niet meer een en dezelfde zijn. Santa Claus kreeg een nieuwe woonplaats in het eeuwige ijs op Groenland (waar deKerstman volgens de Denen nog steeds woont) en nog later verhuisde de Kerstman naar een woonplaats binnen de noordpoolcircel.

72. Waarom komt de Kerstman (nu) in meer landen dan Sinterklaas?

Omdat de Kerstman jonger was als Sinterklaas, werd hij ook aan snellere vervoersmogelijkheden gekoppeld. Zo rijdt Sinterklaas op 1 paard over daken en wegen en door de straten, terwijl de kerstman door Elfenmagie in een door 8 rendieren getrokken slee door de lucht vliegt. Bij straten en wegen horen bochten en hoeken, door de lucht kan je in een rechte lijn (dus korter en sneller) en 8 trekdieren (rendieren) zijn natuurlijk altijd sneller als 1 rijdier, en dan is die Elfen magie er nog bij.
De Kerstman kan dus sneller de wereld rond, dat is de ene reden waarom hij in meer landen komt.
De andere reden is dat veel landen hun eigen gebruiken hebben, en Sinterklaas houdt juist zoveel van de oude Sinterklaas tradities. Dus heeft de Sint zoiets van "Als ze het anders willen doen, prima, dan doen ze dat maar, maar dan wel met een ander." Sinterklaas is dus blij dat de Kerstman het daar overgenomen heeft.

73. Wat vindt Sinterklaas van de Kerstman? Zijn zij nu concurrenten?
Sinterklaas en Santa Claus en de hoofdelf

Sinterklaas vindt dat de Kerstman zijn werk zeer goed doet. En zij zijn zeker geen concurrenten. Integendeel, ze zijn nog steeds hele goede vrienden en werken ook vaak samen. Soms wordt een aan Sinterklaas gevraagd cadeau dat wegens leveringsproblemen te laat was voor pakjes avond, nog door de Kerstman nagebracht.
En soms wordt een aan de Kerstman gevraagd cadeau waar spoed bij is, alvast door de Sint gebracht zodat het op tijd is. Bijvoorbeeld bij iemand die tussen 6 december en 25 december verhuizen gaat of die het cadeau om andere redenen al voor de Kerst moet hebben.

74. Moeten we dan nu het Sinterklaasfeest vieren of moeten we voor de Kerstman kiezen?

Vanzelfsprekend heeft Sinterklaas liever dat wij in Nederland en BelgiŽ het Sinterklaasfeest blijven vieren en dan met zoveel mogelijk de echte Sinterklaas tradities er bij.
Willen mensen echter liever dat de Kerstman bij hen komt, omdat dat bijvoorbeeld door bijzondere omstandigheden beter uitkomt, dan is de Sint daar niet boos om en zelfs niet verdietig om. Hij hoopt gewoon dat hij de volgende keer weer aan de beurt is.

75. Mag je ook het Sinterklaasfeest en Kerstfeest allebei vieren?

Kerst is veel meer dan alleen het feest van de Kerstman, dus het Kerstfeest mag je natuurlijk altijd vieren.
Mag je bij allebeide een cadeautjes-feest vieren?
Ja! Er zijn inderdaad ouders die vragen of zowel Sinterklaas als ook de Kerstman bij hun cadeautjes willen brengen. Bijvoorbeeld bij Sinterklaas een groot cadeau en bij Kerst nog een paar kleine cadeautjes, of andersom.
Dan gaan Sinterklaas en Santa Claus samen overleggen wie wat geeft, zodat het kind niet twee keer hetzelfde cadeau krijgt, dat zou sneu voor dat kind zijn.
Maar ook kijken ze goed hoeveel ze elk geven, zodat het kind niet meer krijgt als kinderen waar alleen de Sint of alleen de Kerstman komt, dat zou tegen over die andere kinderen niet eerlijk zijn.

76. Wie is dan nu belangrijker, Sinterklaas of de Kerstman?

Zoals Sinterklaas en Santa Claus allebei zeggen:
Het gaat er niet om wie belangrijker is, het gaat er niet om aan wie je wat vraagt. Het gaat er zelfs niet om van wie je wat krijgt.
Het gaat er om dat de mensen weer leren dat het belangrijk is om ook eens aan anderen te denken. En het gaat er om dat kinderen leren dat ze ook meetellen en wel eens wat extraís (tijd, aandacht, cadeaus) mogen krijgen en dat zij dan later als ze zelf groot zijn ook weer om anderen denken en aandacht aan kinderen geven. Dat is het belangrijkste!

Bronvermelding:
Het 'Sinterklaas en Kerstman Archief' van J.W. Koning
waaruit we alle bovenstaande info haalden.Disclaimer:

Algemeen
De website Sint-en-Santa.eu is een particulier initiatief. Het doel van deze site is het bieden van informatie over de diverse aspecten die met Sinterklaas en de Kerstman te maken hebben.
Iedere gebruiker van de info op deze site stemt uitdrukkelijk in met de bepalingen van deze disclaimer.

Aansprakelijkheid
De informatie op deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De website is uitsluitend bedoeld ter informatie van ge-interesseerde leken. Ondanks de in acht genomen zorgvuldigheid kan de informatie op deze site soms niet volledig, niet actueel of voor meerdere uitleg vatbaar zijn of zelfs onjuistheden bevatten. We zijn niet aansprakelijkheid voor de juistheid, volledigheid of effectiviteit van de aangeboden informatie en producten, noch voor eventuele directe en/of indirecte schade, uit welke hoofde dan ook ontstaan, geleden als gevolg van het gebruik van informatie op deze site. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig voor risico van de gebruiker.

Aansprakelijkheid links
Op deze site zijn diverse links naar andere websites opgenomen ter informatie van de bezoekers. We hebben geen enkele zeggenschap over deze andere sites en aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, direct of indirect, die ontstaat door gebruik van de op deze sites aangeboden informatie, producten of diensten.Naar het Begin van de pagina
Sint en Santa, Info- en Boeking Centrale Westerkwartier
 :