Sint en Santa, Info- en Boeking Centrale Westerkwartier
 
Meer als 101 van de meest gestelde vragen over de Kerstman

We mochten een poosje terug bij de Kerstman in Santa Ville op bezoek komen en zijn toen ook bij de Bibliothecaris-Elf geweest.
Daar zagen we ook het Grote Vraag en Antwoord Boek van de Kerstman. Daarin staan alle vragen die de kinderen (en ouderen) vaak aan Santa Claus stellen.
De Bibliothecaris-Elf heeft al de vragen keurig in dat boek opgeschreven en de antwoorden er netjes bij gezet. Soms heeft hij meerdere vragen en de antwoorden daarop bij elkaar gevoegd, dan was er daardoor een duidelijker antwoord op te geven.
Met speciale toestemming van Santa Claus mogen we een aantal van die vragen en antwoorden hier neer zetten. We hebben er ruim 100 Geselecteerd.
Bovendien hebben we op deze pagina nog een grafische grapje met de muis-cursor uitgehaald.
Leek ons wel leuk voor de kinderen.

Je ziet de vragen hier onder. Om het antwoord te zien moet je met de muis-cursor op de vraag clicken. Nog een keer op de vraag clicken laat het antwoord weer verdwijnen.
001. Bestaat de Kerstman echt?
Santa Claus bestaat

Het doet Santa Claus altijd heel erg veel verdriet als er kinderen zijn die twijfelen aan zijn bestaan. Natuurlijk bestaat hij echt! Hij is zo echt als sneeuw op de daken, als pakpapier om de cadeautjes, als de rode neus van Rudoph!
Waarom worden er anders ieder jaar al die duizenden cadeautjes in de sokken bij de haard en onder de kerstbomen gevonden?
En zolang als er mensen en kinderen zijn die in de Kerstman blijven geloven, zolang zal Santa Claus ook steeds blijven bestaan, dat heeft hij ons beloofd.

002. Hoe is de Kerstman onstaan? Of Hoe kreeg Santa Claus de baan van Kerstman zijn?

Heel vroeger (wel een paar eeuw voor onze jaartelling), vierden de mensen het Yule feest en bestond er een Yule-man die op bezoek kwam. (Dat was feitelijk een voor christelijke Godheid of een eerstgeboren Fee. Deze waren er om de wereld en zijn planten en dieren te beschermen). Deze Yule-man kwam geen geschenken brengen, maar kreeg zelf juist eten en drinken aangeboden.
In de eerste eeuwen van onze jaartelling, werd dat Yule-feest veranderd in het kerstfeest. Er kwam dus ook geen Yule-man meer. In sommige Europesche landen wilde men nog steeds met Kerst iemand op bezoek krijgen, en zo onstonden er Father Christmas/Père Noël/der Weihnachtsmann, allemaal verschillende namen voor éénendezelfde Figuur. Deze Figuur is dus ouder als Sint Nicolaas. Men nam aan dat deze Father Christmas een Elf was/is. Die werd geholpen door andere Elfen en Gnooms (=Wichtels, is een Kabouterras dat sterk verwant is aan de dwergen. Gnome=Gnoom spreek je uit als “NOOM”). Ook deze Father Christmas bracht geen geschenken, maar hij bracht de “Spirit of Christmas”. (“= De betekenis en de vreugde van Kerstmis”).
Toen de Sint Nicolaas legenden naar Europa kwamen verdwenen deze Father Christmas enz daar naar de achtergrond. Eind jaren 1700 werden in Amerika de legenden over Father Christmas gemengd met de legenden over Sint Nicolaas. Men wilde daar graag Father Christmas op bezoek en dat hij dan net als Sinterklaas geschenken zou brengen. Omdat de Yule-man geen tijd (en geen zin) om dat te doen en omdat Father Christmas er te oud voor was hebben de Oude Feeën (zoals Moeder Aarde=Vrouw Holle, de Woudkoning= Yule-man, Koning Winter=Hulst Koning, Klaas Vaak, Vadertje Tijd, en nog een paar) iemand gezocht die dat volgens hen wel goed zou kunnen, en dat werd dus de Figuur van de Kerstman (Santa Claus). Die wordt geholpen door familie van de helpers van Father Christmas. Deze Santa Claus is zelf geen elf, maar een mens (aangenomen wordt dat de eerste Santa een achterneef van Sinterklaas was) die door middel van elfen magie langer leven kan. De Feeën hebben bewust een mens gekozen voor deze taak omdat de gedachten en gevoelens (en dus ook hun wensen) van mensen nu eenmaal het beste door een mens begrepen worden. En ze gaven deze mens de Gift van de Spirit of Christmas zodat hij deze onder de mensen brengen kan.
Omdat Santa Claus dus de opvolger is van Father Christmas, wordt hij dus ook wel Father Christmas genoemd, of Père Noël of Weihnachtsman. Het is nu dus allemaal éénendezelfde.

van Father Christmas naar Santa Claus
003. Is Santa ongelukkig met de competitie met Jezus om de aandacht voor Kerstmis?

Nee! En wel om een hele simpele reden. Er is helemaal geen Competitie! Het is eerder zo dat de Kerstman, via zijn geschenken aan de kinderen, ons wil herinneren aan de geschenken die de Wijzen uit het Oosten brachten aan dat ene Bijzondere Kind. De Spirit of Christmas is juist bedoelt om de mensen te herinneren aan de geboorte van Jezus en aan zijn boodschap dat je goed moet zijn voor je naaste en dat je in vrede met de andere mensen moet leven. En dat als wij allemaal onze kinderen leren, dat geven gelukkiger maakt als jezelf altijd maar voorop te stellen, dat dat dan de eerste stap naar echte vrede is.

004a. Woont de Kerstman op de Noordpool? En waarom?

Vroeger wisten de mensen dat de Yule man en Father Christmas (der Weihnachtsmann) uit het Hoge Noorden kwamen uit de Grote Wouden vlakbij de poolcirkel. Toen de eerste Kerstman (Santa Claus) het bezoeken van de mensen op verzoek van de Feeën van hun overnam, woonde hij eerst ook nog in die wouden (“Von drausen aus den Walder da komme ich her” zegt de Duitse Weihnachtsmann nog altijd (“Van buiten uit de bossen, daar kom ik vandaan”). Maar toen hij rendieren voor zijn slee ging gebruiken moest hij nog noordelijker gaan wonen op de toendra’s, want rendieren houden er niet van om in een bos te wonen.
Bij de Gnooms heb je verschillende rassen, bijvoorbeeld Wood-Gnooms (Boskabouters) die in de wouden en de oude bossen leven, de Huis- en Tuin-Gnooms (House-Gnomes/Heinzelmanchen/Nisse en Tuinkabouters/Gartenzwerg/Nisse) die graag in de buurt van mensen wonen, en zo heb je ook SnowGnooms die graag in de buurt van sneeuw wonen. De SnowGnooms zijn het langste ras onder de Gnooms. Waar de andere Gnooms(kabouters) zo'n 10-40 cm groot worden, zijn de SnowGnomes door hun verwantschap met de dwergen 60-100 groot. Ze zijn daardoor beter bestand tegen de kou en kunnen ook beter door de sneeuw lopen. Voor een Gnoom van 15 cm zou een sneeuwlaag van 12 cm dus al tot zijn hals komen en op de Noordpool ligt wel meer als 25 cm sneeuw. Vanwege hun lengte verwarren veel mensen de SnowGnomes ook vaak met Kobolden, maar het zijn toch echt Gnooms! Snowgnomes halen hun magie uit versgevallen sneeuwkristallen en uit bepaalde Korstmossen die alleen bij Pooltemperatuur kunnen groeien. Daarom wonen deze SneeuwGnooms dus ook in een verborgen Gnooms-dorp (Polar City) vlakbij de Noordpool. De SneeuwGnooms waren degenen die Santa zijn gaan helpen bij het maken van al het speelgoed en daarom woont de Kerstman in december in het Gnoomsdorp bij de Noordpool waar de SnowGnomes wonen. Dan kan hij de namenlijsten en de cadeautjes bekijken en zien of er voor iedereen het juiste cadeautje is. Daar heeft hij het dus die weken voor de Kerst heel erg druk mee.
Er is nog een reden waarom Santa in December bij de Noorpool woont en dat heeft met het bezorgen van de cadeautjes te maken, maar dat wordt bij een andere vraag (64) uitgelegd.
Zelf zegt Santa ook vaak (met een knipoog): “Ik woon bij de Noorpool, omdat ik allergisch ben voor pinquins, Het zijn hele leuke dieren, maar ik moet er van niezen. Omdat zij op de Zuidpool leven, leef ik bij de Noorpool.” De pinguins vinden dit mopje zo leuk, dat ze elke keer als de mop verteld wordt, slap van het lachen van de ijschotsen rollen. (Snap je het niet? Pinguins geven geen stof, huidschilvers of veertjes af, dus is er ook niets dat je aan het niezen kan maken. Ho, hoh hoo! )



004b. Woont hij altijd op de Noordpool?

Nee, hij woont alleen in December op de Noordpool, de rest van het jaar woont hij in verschillende huizen op verschillende plekken.
In januari en februari woont hij bij de Nisse in Uummannaq op Groenland (Dat hoort bij het Koningkrijk Denemarken). Waarom dat zo is, wilde hij ons niet vertellen (Wij denken dus dat hij daar dan op vakantie is)
In het voorjaar en in de zomer en een deel van de herfst, trek hij rond door Lapland (Dat loopt van de kop van Noorwegen via Zweden tot in de kop van Finland). Hij heeft in alle drie landen een huisje, zodat hij met zijn rendieren over de toendra’s trekken kan. Zo heeft hij in Zweden een huisje in de buurt van Dalarna, maar de meeste tijd woont hij dan in Santa Ville. Dat is een Elfendorp in de buurt bij de Korvatunturi Fell (de Orenberg). Waar die berg precies ligt weet niemand. Vermoedelijk op de grens van Zweden en Finland. Wel is bekend dat hij ten noorden van de noordpoolcirkel ligt. En alles ten noorden van deze cirkel wordt de Noordpool genoemd.
Hij woont daar in een prachtig elfendorpje, dat je alleen kunt vinden als je weet waar de toegangspoort is. En je moet een kleine dosis toverpoeder gehad hebben (Dat maakt dat je vergeet hoe je er gekomen bent. Je kan dus later nooit onuitgenodigd nog eens langs gaan).
En waarom woont hij vlak bij de Korvatunturi Fell? Daar komen bijna nooit mensen en daarom kunnen de Elfen er ongestoord aan de verzorging en opvoeding van de rendieren werken. Ook vinden de rendieren het erg prettig in Lapland. Zij houden van de koude temperatuur.
Aan het einde van de herfst reist hij samen met een groep Elfen regelmatig heen en weer tussen het Gnoomsdorp bij de Noordpool en het Elfendorp in Lapland om alles voor de winter voor te bereiden.
Santa heeft overigens nog een huis in Finland. Het staat in Rovaniemi. Bij het door de Finnen gebouwde Santa Village (Santa Village is dus niet Santa Ville!!) Daar staat ook zijn kantoor. Kinderen (klein en groot) kunnen hem daar bezoeken. En natuurlijk kun je daar op de foto komen met de Kerstman.

De woonplaatsen van Santa Claus
005. In wat voor soort huis woont Santa?

In Polar City woont hij in een stevig houten Nissehuis (soort scandinavische hoeve met veel ronde en lage daken, waardoor die lijken op omgekeerde vikingboten) dat half ingegraven in de sneeuw ligt. Door zijn gebogen daken heeft het geen last van de poolstormen en omdat de onderste helft ingegraven ligt is het zeer gemakkelijk warm te houden. In Santa Ville woont hij in een echte Finse boerenhoeve die de Elfen met veel houtsnijwerk versierd hebben.

De woonplaatsen van Santa Claus
Santa's huis in Santa Ville
006. Is Santa Claus een Heilige (Santa=Saint?? ) en zo ja, waarom?

Nee, Santa Claus is geen saint, het Santa komt wel van Sint, namelijk van een van zijn achternamen StNicholas. (op zijn Deuts uitgesproken is dat ‘Sankt Nikolaus’= Sankt Claus, waarbij het later Santa geworden is in plaats van Sankt omdat dat Santa veel vriendelijker klinkt. Je zou ook kunnen zeggen Santa Claus is de naam (titel) van zijn baan. Hij heet bijvoorbeeld Nicholas St Nicholas en hij is Santa Claus. Zo kan een meneer Jan Janssen bijvoorbeeld ook Burgemeester zijn, Dan zeggen ze ook “Kijk, daar komt de Burgemeester” en niet “Kijk, daar komt Jan Janssen”. Dus ook “Kijk, daar komt Santa Claus”.

007. Heeft de Kerstman dan ook een voornaam? En wat is zijn achternaam?

De Kerstman (Santa Claus) heeft meerdere voornamen, meestal wil hij dat je hem Nicholas (Claus) noemt, maar hij luistert ook als je hem Christoffer (Kriss) of Noël noemt. Zijn achternaam is St.Nicholas, maar in Amerika en Duistland ook Kringle. Dus je mag hem Santa Claus noemen, maar ook Nicholas (Nick) St.Nicholas, en ook Kriss Kringle en Father Christmas, Père Noël en Weihnachtsmann.

008. Is de Kerstman altijd zo vrolijk? Zo ja waarom? Is hij wel eens verdrietig?

De Kerstman is zo vrolijk door de ‘Christmas Spirit’ (Kerstvreugde) die hij heeft. Kijk maar eens hoe gewone mensen vaak al vrolijk worden enkel en alleen door de gedachte aan het Kerstfeest, hoe vrolijk moet je dan wel niet zijn als je boordevol kerstvreugde zit. Soms is de Kerstman wel eens verdrietig of moe. Dat komt door de slechte dingen die mensen doen, dat maakt hem verdrietig. En als mensen niet meer geloven in de Spirit of Christmas en alles wat daar bij hoort of als ze niets meer met Kerst te maken willen hebben, dan maakt dat hem erg moe.

Christmas Star
009. Kan de Magie (Spirit) van Kerst ook zwakker worden of ooit ophouden te bestaan?

Jammer genoeg wel ! Als er in de hele wereld niemand meer is die bereidt is om van Kerst iets bijzonders te maken, als er niemand meer bereidt is om iets te doen voor zijn naaste, als er geen kind meer is dat in de Kerstman geloofd, ja, dan zal de vlam van ‘Christmas Spirit’ zwakker worden en uiteindelijk doven en dan zal de Kerstman ophouden te bestaan. Maar er zal altijd een Kerstman zijn en blijven, zolang er kinderen (en volwassenen) zijn die in hem geloven en zo lang er (kleine en grote) mensen zijn die de ‘Spirit of Christmas’ in leven willen houden.

010. Kan de Magie van Kerst ook sterker worden voor Santa?

Oh ja zeker! Als kinderen (en volwassenen) luidop zeggen “Ik geloof in de ’Christmas Spirit’ “ of “Ik geloof in de Kerstman” of “Ik geloof in Santa Claus”, en als ze dat dan diep van binnen ook echt menen, dan zal dat niet alleen de kracht van ‘Christmas Spirit’ sterker maken, maar het zal zelfs direct al een beetje van de magie van Kerst rond hunzelf verspreiden. De mensen bij hen in de buurt zullen direct al wat blijer worden en vrolijker kijken.

011. Waarom ziet de Kerstman er uit als een oude man?
En waarom ziet hij er jonger uit als Sinterklaas?
Het hoofd van Santa Claus

De Kerstman ziet er uit als een oude man omdat hij een oude man is (meer als 100 jaar) en hij ziet er jonger uit als Sinterklaas, omdat hij veel jonger is als Sinterklaas.

012. Hoe oud is de Kerstman nou eigenlijk? En waarom is de Kerstman zo oud?

Hoe oud de kerstman is, is een beetje moeilijk te bepalen.
Het begon dus met Father Christmas/Père Noël/der Weihnachtsmann en die bestaat al wel een paar eeuwen (van voor de 3e eeuw), dus dan zou hij minstens ruim 1700 jaar oud zijn.
Later werd zijn werk door SantaClaus overgenomen, en die doet dat al sinds eind 1700, dus dan zou hij ca 230 jaar oud zijn.
En dan ben je er nog niet, want Santa Claus is dus geen heilige en heeft dus geen eeuwig leven. Ook is hij geen oudere elf (zoals bv Father Christmas) en ook geen latere Elf (zoals zijn helpers), daarom kan hij ook niet meerdere honderden jaren leven, dus dan zou hij minder als 200 jaar oud zijn.
Ons is verteld dat de Kerstman beslist ouder is als 100 jaar, omdat hij, volgens de Elfen wetten, dan pas volwassen is. En dus ook dan pas leiding aan de Elfen en Gnooms geven mag. Dat hebben ze al volgt opgelost: Elke nieuwe Kerstman krijgt, als hij begint, 100 elfenjaren bij zijn mensenleeftijd toegevoegd. Stel, hij was voordat hij Kerstman werd 40 jaar, dan is hij als Kerstman 140 jaar. En dat blijft hij zolang als hij Kerstman is. Hoe oud hij nu precies is, wilde Santa ons niet vertellen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat De Kerstman dus altijd tussen de 100 en 200 jaar oud is en daarmee is hij ouder is dan de Opa of Oma van jouw Opa of Oma zou zijn.

013. Wordt Santa ook ouder? En gaat hij ook met pensioen?

Wat weten we al? Dat elke Kerstman erg lang kan leven door de elfenmagie die gebruikt wordt bij het rondbrengen van de cadeautjes en dat hij niet ouder wordt zolang hij Kerstman is
Okay daar komt het volgende bij: Ja, de Kerstman gaat ook met pensioen. Wanneer? Nu dat hangt van verschillende zaken af. De Kerstman kan zich te moe, te oud of te verdrietig voelen om nog langer Kerstman te zijn, of hij kan een ongeluk gehad hebben enz. Dan kan hij een opvolger aanwijzen en dan gaat hij uit zichzelf met pensioen.
Maar de Kerstman moet verplicht met pensioen als hij 100 jaar Kerstman geweest is, dan is hij verplicht een opvolger te kiezen. (Als hij het niet kan, dan doen de oude Feeeën het!). Een Kerstman die met pensioen gaat is verplicht is zijn werk, zijn kennis, zijn kunde, zijn namen en het grootste deel van zijn ‘Christmas Spirit’ aan een opvolger door te geven, zijn eigen vonkje “Christmas Spirit” zal hij altijd houden. Dat doorgeven kan aan een zoon, kleinzoon of neef zijn, maar dat kan ook aan een andere geschikte kandidaat zijn. Een kandidaat moet altijd van zichzelf altijd al een vonk ‘Christmas Spirit’ in zich hebben, anders is hij/zij geen geschikte kandidaat. Dat doorgeven Van de Kerstman-baan moet altijd voor het begin van het advent gebeuren. De oude Kerstman gaat dan met pensioen. De nieuwe Kerstman wordt in de aanloop naar Kerstavond erg oud (door de Elfen magie en door alle Kerstman-kennis die hij opneemt). Hij wordt dan ongeveer 100 jaar ouder dan hij voor die tijd was.
Een Kerstman mag ook een tijdelijk vervanger aanwijzen, bijvoorbeeld als hij ziek is. Deze tijdelijke vervanger krijgt dan tijdelijk wel alle kennis en kunde maar houdt zijn eigen leeftijd. Er is er dan immers nog de oude Santa die de Elfen de opdrachten kan.
Dus ja ook een oude Kerstman gaat met pensioen, maar dan is er gelijk ook een nieuwe. Als een Kerstman met pensioen gegaan is, dan loopt zijn leeftijd elk jaar weer gewoon door, dus volgens ons voorbeeld wordt hij dan 141, 142, enz.

Santa retiring Cartoon
014. Waar is de Kerstman geboren? Wat voor huidskleur heeft hij?
        Wat is zijn moedertaal en welke talen spreekt hij allemaal.?

Waar de Kerstman geboren is, zegt hij nooit. Dus dat is onbekend.
Voor de meeste mensen ziet Santa er uit als een blanke man met blauw-grijze ogen, maar als iedere aanwezige verwacht dat hij er als een gekleurde man uitziet, zal hij ook als een gekleurde man verschijnen.
Santa is vergeten wat zijn moedertaal was, bij de Gnooms en de Elfen spreekt hij vrijwel altijd Sindarijns (Sindarin). Dat is een van de twee bekendste elfentalen. Het Quenyaans is de taal van de Feeën en de hoge elfen uit Valinor. Het Sindarijns is de taal van de gewone elfen die op aarde leven. Het Sindarin heeft een bijzondere eigenschap. Het klinkt voor ieder mens en ieder dier bijna net zo als zijn eigen taal. Daarom kan iedereen Santa verstaan en kan iedereen met Santa praten. Zo lijkt het dan ook net of Santa alle talen spreekt. Een klein probleem doet zich wel eens voor als mensen in verschillende talen door elkaar praten. Dan kan het gebeuren dat Santa niet alles goed verstaat of dat het voor ons lijkt dat hetgene wat hij terug zegt in verschillende talen wordt gezegd. De Magie van het Sindarin is dan even in de war.

015. Heeft de Kerstman ook ouders? En hoe heten die?
        En heeft hij ook broers en zusters? Heeft hij ook familie?

Ja zeker, Elke Kerstman heeft ouders (gehad), Soms waren dat de vorige Mr en Mrs Claus, soms waren dat ander mensen, maar wie dat waren, is ook iets wat Santa nooit verteld.
Ja, soms had een Kerstman broers en zussen voordat hij Kerstman werd, Maar die leefden nooit zo lang als de Kerstman zelf, dus na verloop van tijd had hij ze dan niet meer, daarom praat hij daar liever ook niet over. Maar dan heeft hij vaak nog wel veel neefjes en nichtjes. En de (achter)neefjes en (achter)nichtjes van een vorige Kerstman beschouwd hij ook als eigen neefjes en nichtjes. Hij heeft immers ook de herinneringen van die vorige Santa’s aan hen. Dus ja, familie heeft de Kerstman zeker wel.

016. Is de Kerstman getrouwd? Is de Kerstman ook wel eens verliefd?

Santa Claus is inderdaad getrouwd, en wel met mrs (mevrouw) Claus. En Ja, de Kerstman is nog steeds erg verliefd op zijn Kerstvrouw.
Het leeftijds-effect dat de elfen magie op Santa heeft, heeft het ook op Mrs Claus. Ze zijn dus allebei meer als 100 jaar oud en gaan dus ook samen met pensioen.

Santa retiring Cartoon
017a. Heeft de Kerstman ook kinderen?

Soms wel, soms niet. Er zijn Kerstmannen geweest die kinderen hadden en er zijn Kerstmannen geweest die geen kinderen hadden. Zo kan je dus verhalen horen over een Santa die geen kinderen had, en je kan ook verhalen horen over een zoon of een dochter van Santa, en beiden kan dan waar zijn. Er lopen in het elfendorp in de vakantie tijd altijd wel een paar mensen-kinderen rond, maar dat zijn dan meestal de (klein)kinderen of (achter)neefjes van een vorige Kerstman.
Hoewel er dus zelden een mens bij de Kerstman op bezoek mag komen, is familie van een (vorige) Kerstman dus altijd welkom.
Of de Santa van vandaag de dag kinderen heeft wilde hij niet zeggen. Hij zei: ”Alle kinderen op de hele wereld zijn mijn kinderen”. Santa houdt er dan ook erg veel van om met een lekkere kop thee of kop chocolademelk bij het vuur te zitten, kerstmuziek luisterend en de brieven en kerstwensen te lezen die de kinderen naar hem sturen.



017b. Als een Kerstman kinderen heeft, hoe zouden die dan heten?

Jongens heten vaak Nicolaas (Nick of Claus) of Christoffel of Kriss of Noël. Meisjes heten vaak Mary (verwijst naar Merry Christmas), Eve (Eva) verwijst naar Kerstavond ( Christmas Eve), Christina of Noëlle

018. Heeft Santa ook huisdieren?

Ja zeker! Hij heeft een kleine witte poolhond en mrs Claus heeft een lapjes kat. En er leven nog wel meer dieren in en rond het dorp van de Gnooms. Die zou je dus huisdieren kunnen noemen, in Santa Ville leven er nog veel meer dieren bij Santa’s huis daar. Maar al gedragen ze zich dan ook vaak als huisdieren, eigenlijk zijn het gewoon vrije dieren uit de natuur die graag een tijdje bij Santa en mrs Claus willen zijn. Door de Elfenmagie kan Santa met de dieren praten, net zo als de Elfen dat ook kunnen. Alle dieren zijn gek op Santa en op Mrs Claus en zij op hun beurt houden van alle dieren. Het is zelfs zo dat kinderen die goed voor dieren zijn, bij hun absoluut een streepje voor hebben.

Santa's puppy
019. Waarom draagt Santa Claus lang haar en een baard?

Lang(er) haar was normaal in de tijd dat de Kerstman begon, en oudere mannen droegen vaak een baard. Daarbij komt dat zo’n baard je hals en nek lekker warm houdt op de Noordpool. De eerste Kerstman droeg daarom een baard en dat doen de Kerstmannen dus nu nog steeds, en ze zijn maar wat trots op hun baard, dus blijven ze die ook altijd dragen!

020. Gaat Santa Claus ook naar de kapper?

Natuurlijk laat de Kerstman zijn haar regelmatig knippen, dan worden de dooie punten er afgeknipt. En de baard moet ook regelmatig op lengte geknipt worden, anders wordt hij te lang. Omdat Santa Claus eigenlijk geen tijd heeft om naar een kapper te gaan, knipt mrs Claus altijd zijn haren en zijn baard. Natuurlijk nadat de Kerstman eerst zijn haren en baard gewassen heeft, de mooie golven en slagen komen er weer vanzelf in, die heeft de Kerstman van nature.

Kerstman bij de kapper
021. Heeft de Kerstman ook hobbys, heeft hij ook een tuin?
Kijkt hij ook televisie? Kijkt hij ook wel Films?

De Kerstman heeft verschillende hobby’s. Hij mag graag lezen, muziek luisteren (vooral kerstmuziek, Kerstfilms kijken, met dieren bezig zijn, knutselen, houtsnijden, tekenen en schilderen en mooie figuren bouwen met sneeuw of ijs, Hij kan bijvoorbeeld sneeuwmannen maken die echt lijken te leven en rendieren van ijs die er uitzien of ze zo weg zouden kunnen vliegen.
In Polar City heeft Santa geen tuin. In Santa Ville heeft hij wel een tuin om zijn huis en die onderhoudt hij zelf met hulp van de Elfen, maar er staan geen bijzondere dingen in (vindt Santa zelf). Wij waren anders wel flink onder de indruk van struiken die in de vorm allerlei dieren geknipt waren, zo is er ook een dubbele rij struiken geknipt in de vorm van de rendieren en de slee. En dan lopen en vliegen er ook allerlei echte dieren gewoon los in zijn tuin. Van vlinders en zangvogels tot kippen, konijnen eekhoorntjes enz.
Santa’s tuin is naar onze mening gewoon een klein paradijsje.
Ja, Santa volgt wel het wereldnieuws via de televisie, maar het meeste nieuws weet hij dan al wel via de Elfennieuwsdienst. Het meest wordt de televisie gebruikt wanneer hij samen met mrs Claus naar kerstfilms kijkt Dat zijn hun favouriete films, verder kijken ze graag naar kinderfilms, sprookjes en/of fantasy films.

022. Doet de Kerstman ook aan sport? Is hij goed in sport?
        En doet hij ook wat aan zijn gewicht?

Zeker doet de Kerstman ook aan sport. Hij mag bijvoorbeeld graag skiën, of met een hondenslee rijden, ook houdt hij veel van schaatsen en af en toe dan houdt hij met de Gnooms een sneeuwballengevecht, daar is hij heel goed in.
Het is een wijdverbreid misverstand dat de Kerstman dik is, hij heeft een normal postuur met een beetje een buikje, dat is alles, gezet noem je dat. Mrs Claus houd al jaren een oogje op alles wat hij eet en snoept en Santa is dus beslist niet te dik of te zwaar.

023. Waarom ziet Santa Claus er dan uit als een dikke man?

Omdat de Kerstman het grootste deel van het jaar binnen de Poolcirkel woont, draagt hij warme, gevoerde (dus dikke) kleren, daardoor lijkt hij dus dik. Ook heeft hij vaak rode opgezette wangen van de kou en dan lijken die wangen dus ook dikker, maar dat zou bij een normaal mens ook zo zijn.

Santa is niet dik Cartoon
024. Heeft de Kerstman maar 1 kostuum? En waarom is dat rood?
        Als hij meer als 1 kostuum heeft, heeft hij dan ook kleren in andere kleuren?

Santa heeft meerdere Kostuums. Die worden door de Gnooms gemaakt. Het is ook nodig dat hij meerdere kostuums heeft, want als Santa bij een bezoek natgeregend is, dan kan hij gauw een droog kostuum aantrekken voor het volgende bezoek. En natuurlijk wil Santa ook graag elke dag iets schoons aan trekken
Het uiterlijk van de Kostuums is tegenwoordig afhankelijk van volgens welk model mrs Claus het kostuum ontwerpt. Daar zit wel eens een klein beetje verschil in, sommige hebben meer versiering er op als andere, maar in grote lijnen lijken ze wel allemaal erg op elkaar.
Vroeger droeg hij ook vaak groene kostuums, en heel soms bruin of blauw. Dat waren nog oude kostuums van Father Christmas, daarmee viel Santa Claus niet erg op, wat ook de bedoeling was van Father Christmas. Maar sinds Mrs Claus zijn kleding ontwerpt, zijn alle kostuums rood, omdat dat de lievelingskleur is van mrs Claus. Zij vindt dat het een warme en feestelijke kleur is en ze zegt dat kinderen Santa nu gemakkelijker kunnen herkennen als hij toevallig tussen een groep volwassen mensen staat.

025. Waaruit bestaat het kostuum van de Kerstman?

Santa Claus zijn kleding bestaat uit verschillende delen.
Hij draagt soms witte, soms rode sokken, en soms rood/witte sokken.
Hij heeft een rode onderbroek aan met lange pijpen, en een rood onderhemd met lange mouwen en knopen bij de hals,
Daarover soms een wit zijden overhemd met ruime kraag en ruime manchetten,
En daarover een lange rode gevoerde broek en een rood gevoerd jasje (langs de randen en onderaan de mouwen afgezet met wit bont), om het Jasje een zwarte of donkerbruine riem met grote gouden gesp, en aan zijn voeten zwarte laarzen met wit bont gevoerd en met afgezet met een witte bontrand, thuis draagt hij vaak rode pantoffels.
Dan heeft hij nog een rode muts (model puntmuts), maar dan met slap hangende punt. Die muts is ook langs de rand afgezet met wit bont en heeft ook een wit bolletje bont aan de punt. Op de muts draagt hij vaak een sierraad (elfen kristal met elfen magie), soms met een takje hulst erbij.
En aan de handen heeft hij witte hanschoenen.
Als hij rechtstreeks van de Noordpool komt, dan heeft hij over dat alles vaak een lange rode bontgevoerde mantel met kapuchon. Ook heeft hij dan vaak rode met bontgevoerde wanten over zijn witte handschoenen aan, of hij heeft zijn handen in een ouderwetse rode mof, ook met bontgevoerd. Deze overkleding (Mantel, wanten mof, kleed om de benen op de slee) is meestal met bruin bont gevoerd.

Het hoofd van Santa Claus
026. Waarom ziet Santa Claus er niet overal hetzelfde uit?

Tja... Santa Claus heeft meerdere kostuums, dus dat geeft al een verschil, dan heeft Santa de ene keer dikkere kleding aan (in landen waar de temperatuur kouder is) en de andere keer dunnere (bv in Afrika), dat geeft ook verschil in hoe dik of hoe dun hij lijkt en een dunnere Santa lijkt langer. Maar bovenal probeert Santa er altijd uit te zien zoals de kinderen geloven dat hij er uit ziet. Door de Elfen magie kan Santa verschillende 'gedaanten' aannemen. Daarom is Santa de ene keer ook wat dikker en groter dan de andere keer en draagt hij nu eens een bril en dan weer niet.

027. Draagt Santa ook wel eens andere (gewone) kleren?

Jazeker, maar het gebeurd wel heel zelden. Eigenlijk alleen als hij op vakantie gaat. Dan draagt hij gewone kleren omdat hij dan niet opvallen wil (in cognito zijn, heet dat). Maar bij die gewone kleren is de kleur ook altijd overwegend rood.

028. Hoe komt Santa Claus aan zijn Dikke Boek of zijn NamenLijst?

Dat heeft hij van Sinterklaas geleerd, eerst had hij nog geen boek, toen werkte hij met lijsten, maar later heeft hij op een van zijn verjaardagen van Sinterklaas een echt (leeg) Dikke Boek gekregen, en nu maken de Gnooms elk jaar een aantal nieuwe Dikke Boeken voor hem, al gebruikt hij ook nog wel lijsten (Bijvoorbeeld bij een bezoek aan kinderen.).

Santa checking his List
029a. Hoe oud is het Dikke Boek en is er maar 1 Dikke Boek?
        Want soms lijkt het wel een andere.

Wanneer Santa Claus begonnen is met de dingen niet meer alleen op een lijst bij te houden, maar dat in een special boek te doen, is niet bekend. Dat wil zeggen, Santa Claus weet het wel en anders kan hij dat wel in dat eerste Dikke Boek nakijken. Maar hij vindt dat het ons niets aangaat. En daarin heeft hij nog gelijk ook. Wat hij wel vertellen wilde is: Vroeger kon hij wel een paar jaar doen met één Dikke Boek. Omdat de bevolking echter steeds groeide, er dus steeds meer mensen bij kwamen en er dus steeds meer zaken veranderden (mensen verhuisden, stoute kinderen werden lief of lieve kinderen deden stoute dingen enz., moest er te vaak in het boek iets doorgestreept en veranderd worden. Dat begon dan op knoeiwerk te lijken en daar houdt Santa niet van. Daarom nam hij toen elk jaar een nieuw Dikke boek, of eigenlijk zelfs meerdere (1 voor elk land).
Tegenwoordig bestaat het Dikke Boek elk jaar dus uit meerdere nieuwe delen. Zo is er, bv 1 deel voor elke staat in Amerika, 1 voor Nederland, 1 voor Japan enz. Elk deel is maar 1 jaar in gebruik (1 jaar oud?), daarna komt er een nieuwe en gaat de oude naar het archief van Santa Claus, waar Santa ze nog steeds lezen kan als hij dat wil.



029b. Zien al die Dikke Boeken er precies hetzelfde uit?

Nee. Soms heeft zo’n deel een kerstklok op de voorkant en andere keer kan dat een hulstblad of een rendier of een mooie letter zijn. Dat wordt expres gedaan, daardoor kan Santa ze gemakkelijker uit elkaar houden. (Ook dat heeft hij van Sinterklaas geleerd).

Santa's Book
030. Hoe weet Santa wie lief is en wie stout?

Zoals we reeds eerder vertelden, Santa wordt geholpen door Elfen en Gnooms.
De Elfen en Gnooms die in Santa’s dorpen wonen (Polar City bij de Noordpool en Santa's Village=Santa Ville in Lapland), zijn maar een piepklein deel van alle Elfen en Gnooms die bestaan.
De meerderheid van de Elfen en Gnooms leven verspreid over de hele wereld. De Elfen wonen vooral in de oude bossen en wouden waar ze de dieren en de bomen verzorgen, de Gnooms leven verborgen in onze nieuwe bossen, plantsoenen, huizen, schuren, scholen en kantoren. En zij houden ons in de gaten!
Die Gnooms melden aan Santa wat alle kinderen doen.
Deze informatie word dan door de Elfen op de Noordpool onderzocht en dan in de grote namenlijsten verwerkt. En bij het controleren van deze lijsten velt Santa het uiteindelijke oordeel: Lief of Stout (In het engels: Naughty or Nice).

Santa met Postelf
031. Weet Santa Claus dus echt alles? Staat echt alles in het Dikke boek?

Nee! Santa Claus weet wel veel, maar echt niet alles. Alles weten kan alleen een god en Santa Claus is geen god en ook nooit geweest. Maar Santa ziet hoort en leest wel veel en voor zijn Elven en Gnooms geldt hetzelfde. Of dat nu op TV is, voor de radio, of dat het in de krant staat of in een brief die iemand aan Santa Claus heeft gestuurd. Alles wordt gelezen, gehoord en bekeken. En alles wat zij belangrijk vinden, wordt in het Dikke Boek genoteerd. Dus, ook al staat niet alles in het Dikke Boek, er staat wel heel heel veel in.

032. Hoe komen alle Brieven en Verlanglijstjes bij Santa Claus?
        En leest hij ze echt allemaal?

Al vele jaren is er de populaire Kerst traditie van kinderen die brieven schrijven aan de Kerstman. Ze doen dit voornamelijk om hem te vertellen dat ze goed zijn geweest in het afgelopen jaar en om Santa een lijst te sturen van de geschenken die ze graag zouden willen ontvangen. De lijst kan slechs 1 cadeau vermelden meer ook meerdere. Er is een opmerkelijk verschil in de wensen van jongens en meisjes. Meisjes zijn vaak meer attent en wensen iets voor anderen, zijn meer beleefd en schrijven meer brieven en zijn meer doordachte en genereus in hun waardering voor al het harde werk dat Santa doet, in hun brieven, dan jongens.
Vroeger was er in Scandinavie en grote delen van Engeland de gewoonte dat deze brieven voor hun verzending in het vuur gegooid werden, zodat ze in rook zouden opgaan, en zodat deze rook door de schoorsteen kon opstijgen en door de wind naar de Noordpool geblazen kon worden. Omdat kinderen niet met- en niet bij vuur mogen spelen gaven de kinderen deze brieven aan hun ouders, zodat die de brieven in het vuur konden gooien
Om dat later de meeste huizen geen haard of kachel meer hadden (CV-installatie) gingen de ouders deze brieven op de post doen. Het was ook rond deze tijd dat bekend werd dat Santa in December bij de Noordpool woont, dus werden de brieven aan “Santa Claus, p/a Northpole” gestuurd. Helaas raakte er op die manier wel eens een brief zoek. In sommige Postkantoren wist men niet onder welk land dat “Northpole” zou moeten vallen. En zo moesten de brieven soms op de meest vreemde plaatsen gezocht worden. En soms werden ze dus niet gevonden of kwamen jaren later pas aan.
Tegenwoordig is dat beter geregeld, er zijn in veel landen postdiensten die het voor kinderen mogelijk maken om brieven naar de Kerstman te sturen. Deze Postdiensten hebben een special Postadres gemaakt voor de brieven die naar Santa Claus gestuurd worden. Nu hoeven de Elfen de brieven in die landen dus nog maar van 1 adres (postkantoor) af te halen. Dat scheelt een hele boel moeite en er raakt in die landen nu nooit meer een brief weg en die brieven komen dus ook nooit meer te laat bij Santa.

033. Wat is het adres van Santa waar je brieven heen kunt sturen?

Er zijn een aantal adressen voor inwoners van verschillende landen, onder aan de pagina zullen we die geven.
Er zijn zelfs websites waar je een berichtje aan Santa kunt sturen en waar je dan vrijwel direct een antwoord terug krijgt, Ook daarvan zullen we onderaan de pagina een aantal adressen zetten.

Letter to Santa
034. Waarom heeft de Kerstman Elfen en Gnooms die hem helpen?

Dit gebruik bestond al bij het Yulefeest. Toen kwam de Yule man soms ook al in gezelschap van Elfen en/of Gnooms.
Omdat de Kerstman echt niet alles zelf doen kan (helemaal niet zonder de Elfen magie), hebben de Oude Feeën (Moeder Aarde=Vrouw Holle, de Woudkoning= Yuleman, Koning Winter=Hulst Koning, Klaas Vaak, Vadertje Tijd) aan de Elfen en Gnooms gevraagd om de Kerstman te helpen, wat de Elfen en Gnooms zo leuk werk vinden, dat ze er nooit meer mee zouden willen stoppen.

035. Hoeveel Elfen en Gnooms heeft de Kerstman?

Santa heeft geen Elfen of Gnooms, want ze zijn niet van hem! Maar Santa wordt wel geholpen door Elven en Gnooms. En die doen dat vrijwillig omdat ze dat zelf graag willen en omdat ze het erg leuk werk vinden.
Er zijn niet zo veel Elfen en Gnooms als er sterren aan de hemel staan of als er zandkorreltjes liggen op het strand, maar het zijn er wel bijna zo veel en er worden elke jaar nog nieuwe geboren.
Ze wonen over de hele wereld en hebben daar hun eigen bezigheden. Alle Elfen en Gnooms helpen Santa Claus als dat nodig is of als dat zo uit komt.
Er is echter een kleine groep Elfen en Gnooms die speciaal uitgekozen zijn om Santa 24 uur per dag te helpen en die dus ook bij hem of bij de Noordpool wonen.
Hoeveel het er nu precies zijn die hem helpen, wilde Santa ons niet vertellen, maar we zijn er wel achtergekomen dat Santa door ongeveer half zo veel Elfen geholpen wordt als hij rendieren heeft, elke Elf heeft twee eigen rendieren om voor te zorgen, om op te rijden, en om te beleren voor de slee, en natuurlijk blijven er dan nog een paar rendieren over voor Santa en mrs Claus enz.
En dat er ongeveer twaalf maal zoveel Gnooms helpen als er Elfen helpen.
De Elfen en Gnooms kunnen wel heel oud worden, nog wel ouder als de Kerstman.
Sommige bejaarde Elfen en/of Gnooms zijn al bijna 500 jaar oud!

Kerstman en Elf
036. Zijn dat alleen manlijke Elfen en Gnooms of zijn er ook vrouwen bij?
        Zijn het alleen volwassenen of zijn er ook kinderen bij?

Polar City is een SnowGnooms dorp, natuurlijk zijn er dus ook vrouwelijke Gnooms en Gnoom-kinderen. In Santa Ville geldt hetzelfde voor de Elfen. Santa kijkt niet er naar of iemand een man of een vrouw is, maar naar wat hij/zij goed kan. Dus ja er werken zowel mannelijke als vrouwelijke Elfen en Gnooms voor Santa.
Vele van de Gnoom- en Elfe-kinderen willen als ze groot zijn ook Kerstelf en Kerstgnoom worden. Ze volgen dus naast hun gewone doen ook de school voor Santa's Kersthulpen. Dat betekend dat ze ook stage lopen en al kleine klusjes doen.

037. Wat doen die Elfen en Gnooms allemaal?
Elke Elf en elke Gnoom heeft zijn eigen verantwoordelijke taak in de voorbereidingen naar Kerstmis. Allereerst zijn er dus de SnowGnooms. Zij zijn degene die al het speelgoed maken. Werken met hun handen en dingen maken is iets wat ze van nature graag doen, dat deden ze ook al eeuwen voordat ze de Kerstman gingen helpen. Ze kunnen bijna alles wat hun ogen zien, met hun handen maken, dat komt door het deel dwergenbloed dat door hun aderen stroomt. Ze zijn erg op tradities gesteld, zou hen hun gang laten maken dan maakt een Gnoom het hele jaar door steeds hetzelfde ding. Een Gnoom die een paardje maakt, maakt dan dus elke dag weer een paardje (of een paar paardjes), wel steeds mooier en steeds perfecter. Om nieuwe ontwerpen en ideeën te krijgen werken een paar van hun samen met een paar Elfen op de ontwerpafdeling. Want Elfen hebben juist erg veel fantasie en willen altijd graag nieuwe dingen bedenken. Krijg je bv een ingewikkelde puzzel, dan kan je er zeker van zijn dat een Elf hem bedacht heeft en dat een Gnoom hem gemaakt heeft. Door de jaren heen hebben de Gnooms zo duizenden soorten speelgoed leren maken, en er is nog nooit een kind geweest dat teleurgesteld was over het speelgoed dat door een Gnoom gemaakt is!
Kerstgnooms maken speelgoed
De SnowGnooms zijn ook degenen (Kleermaker-Gnoom) die onder leiding van mrs Claus de kleren maken voor alle Gnooms en voor mrs Claus en voor Santa Claus en zelfs voor een aantal Elfen, en dat is heel bijzonder, want Elfen zijn erg zinnig wat hun kleren betreft, die bedenken en maken ze eigenlijk het liefste zelf.
En dan is er nog een groep SnowGnooms (Timmerman-Gnooms) verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen en de slee. De Huishoud-Gnooms helpen mrs Claus bij het doen van de huishouding, bedden verschonen, stofzuigen enz). En de laatste kleinste groep Gnooms (Bakker-Gnooms) helpen mrs Claus bij het maken van het eten en drinken voor iedereen in het Gnooms Dorp.
Gnooms hebben maar 2 soorten magie, met de ene kunnen ze zich onzichtbaar maken, de andere is genezende (sterkende) magie, en daarvan stoppen de SnowGnooms een beetje in elk stukje werk dat ze maken. Daardoor werkt het beter en gaat het ook langer mee.
Gnooms zijn harde werkers en ze mogen erg graag fluiten of zingen onder hun werk. Meestal zingen of fluiten ze dan Kerstliedjes.
De Elfen zijn dus verantwoordelijk voor het bedenken van nieuwe dingen (uitvinder-Elfen), dus ook nieuwe technieken enz. Ze zorgen voor het onderwijzen (Elfen-leraren) van de jeugdige Elfen en SnowGnooms, voor de gezondheid van iedereen (Elfen-dokter), Elfen hebben namelijk erg veel magie, en zeker ook genezende magie. Ook zijn de Elfen verantwoordelijk voor de post, de Post-elfen zorgen voor zowel de inkomende post (verlanglijstjes en andere vragen) als voor de uitgaande post (bv antwoorden op vragen), Ze zorgen voor het bijhouden van Santa’s bibliotheek (en de namenlijsten Bibliotheek-Elfen). En natuurlijk wordt dat werk ook nog door Santa gecontroleerd.
Maar vooral bekend zijn ze vooral, vanwege hun verzorging van de rendieren. En dat ze Santa begeleiden als hij met de rendieren ergens heen gaat. Deze Rendier-Elfen heten Hohohoojas, sommige mensen denken dat ze ‘holhoojas’ heten, maar dat is fout. Ze heten hohohoojas omdat ze de rendieren altijd aanvuren met de kreet “hohohoo”. Deze Elfen zijn de hele dag bij de rendieren en ze kunnen zelfs met de rendieren praten.
Elfen kunnen trouwens met alle mensen en alle dieren praten.
De Elfen en de Gnooms hebben overigens ook iets gemeenschappelijks, ze zijn beide grote verzamelaars, en dan kan het om echt van alles gaan, van vieze sokken tot de teksten van kerstliedjes aan toe.
038. Wat betekend Hoho hoo eigenlijk, waarom lacht de Kerstman Hoho hoo?

‘Hoho hoo’ betekent eigenlijk hetzelfde als ‘Hup paardje kom op’of ‘Giddy-up-go,’ of ‘yippyaye’ of ‘en nou de beuk er in’. Het is de Elfen manier om aan te geven dat je je uiterste best moet doen of dat je helemaal los mag gaan. De Elfen gebruiken het dus om een andere Elf of een dier aan te moedigen om zijn uiterste best te doen. Bij een Elfen race hoor je dus niets anders als aldoor Hoho hoo. Elfen lachen eigenlijk nooit, tenminste niet zo als de mensen lachen, dus lachen als “hahahaha’ of ‘hihihihi’dat doen ze niet. Elfen lachen zonder geluid te maken. Je kan het alleen aan hun ogen zien dat ze lachen. De eerste keer dat Santa ‘haha haa’ lachte dachten ze dat hij ‘aha haa’ riep omdat hij pijn had. Dus daarom is Santa begonnen met Hoho hoo of Yoho hoo te lachen en te roepen zodat de Elfen konden zien en horen dat hij grote pret had (dat hij als het ware helemaal los ging) . En nu is hij daar zo aan gewend geraakt dat hij het bijna altijd zo doet. Maar hij lacht ook nog wel eens gewoon haha haa hoor.

039. Welke Elf of Gnoom is Santa's favoriete Elf of Gnoom?

Santa mag alle Elfen en Gnooms even graag.
Hij heeft maar één favoriet en dat is geen Elf of Gnoom, maar dat is mrs Claus.

040. Zijn de Elfen en Gnooms ook wel eens ondeugend?

Ja zeker, we hebben al verteld dat ze grote verzamelaars zijn, en daardoor ‘verzamelen’ ze ook wel eens iets wat niet van hen was. Zo zijn ze bijvoorbeeld beruchte sokkendieven!
De Gnooms mogen ook graag grapjes uithalen, dan draaien ze bijvoorbeeld de dop van de tube tandpasta. Dat doen ze omdat ze de pepermuntsmaak erg lekker vinden, alleen draaien ze hem daarna er expres niet weer op, omdat de mensen elkaar dan de schuldgeven. En dan hebben de Gnooms grote pret.

041. Hoe kan je weten of er Gnooms bij jou in de buurt wonen?

Gewoonlijk zijn de Gnooms erg discreet, en dus merk je niet dat ze er zijn, maar soms zijn ze zo erg gesteld op de mensen in het huis waar zij ’wonen’, dat ze kleine onopvallende hints geven die op hun aanwezigheid duiden. Verdwijnt er regelmatig een sok bij jullie thuis? Zijn er zomaar dingen verplaatst (vooral Kerstversieringen buiten het huis)? Is er zomaar met een natte vinger op een pas gewassen raam of op een pas gepoetste spiegel getekend? Ja? Dan is de kans groot dat er een Gnoom bij jou in huis (of in je schuur of je stal) woont en dat hij jou/jullie leuk vindt!

HuisGnoom
042. Waarom heeft Santa Claus een Slee?

Santa Claus heeft een Slee omdat dit een heel erg handig (en millieuvriendelijk) vervoermiddel is. Met een slee sta je nooit zonder benzine en je kan achterin heel veel cadeautjes meenemen. En een slee blijft niet gauw vast zitten in de sneeuw. Kortom, voordelen genoeg.
Hij heeft nog veel meer voertuigen, want hij moet ook buiten kerstavond overal kunnen komen in de wereld. Maar zijn favoriete voertuig is en blijft de arreslee, omdat dat het leukste en machtigste en romantischste vervoermiddel is, dat er bestaat.

043. Waarom wordt die slee door Rendieren getrokken?
        en niet door bijvoorbeeld paarden?

Omdat duwen te zwaar is, daarom trekken ze. Oeps nou snap ik wat je bedoelt. Ho,ho, hoo.
Rendieren kunnen heel goed tegen de kou, en hoeven geen dekens (dekken) over zoals paarden. En nog wel het allerbelangrijkste is dat rendieren met hun hoeven heel goed grip hebben in de sneeuw, bij paarden zou je speciale hoefijzers met uitstekende ijzeren pinnen moeten gebruiken. Stel je maar eens voor wat dat voor een lawaai dat zou geven als die op jouw dak zouden landen.

Reindeer pulling a sleigh
044. Hoe zwaar weegt een rendier?

Een vrouwtje weegt tussen de 60 en 140 kilogram, en een mannetjes rendier weegt tussen de 90 en 200 kg. Maar er zijn ook wel eens zwaardere mannetjes, er is er wel eens een geweest die 318 kg woog!
Mannetjes zijn ook groter dan de vrouwtjes. Rendieren zijn ruim een meter hoog. De mannetjes hebben bij het strottenhoofd een vuistgrote, opblaasbare huidzak. Deze werkt als een geluidsversterker.
De vachtkleur van een rendier varieert van wit tot bijna zwart. Zij hebben een dubbele vacht. De ondervacht bestaat uit donsharen, de bovenvacht uit holle, met luchtgevulde dekharen. De voeten zijn diep en breed gespreid. De hoeven zijn verbreed en geven door de holle onderzijde en de plukken haar daarop goed houvast op gladde ondergrond, sneeuw en ijs, en in moerassen. Tijdens het lopen maken de pezen van de poten van het rendier een klikkend geluid. Door dit klikkend geluid kunnen de dieren elkaar in het donker volgen en zo blijft ook in de poolnacht, als de rendieren elkaar niet kunnen zien, de kudde bijeen.

045. Hebben alleen de mannetjes een gewei of de vrouwtjes ook?

Rendieren behoren tot de herten. Het is het enige hertensoort waarbij zowel het mannetje als het wijfje een gewei dragen. Het mannetje is te herkennen aan het grotere gewei. Het mannetje gebruikt het gewei bij de gevechten om de wijfjes. Het gewei van een mannetje is ongeveer 52 tot 130 centimeter lang, dat van een wijfje wordt 23 tot 50 centimeter lang. Een kalfje krijgt een gewei als het twee maanden oud zijn.

Rendieren van verschillende leeftijd met gewei
046. Verliezen ze in de winter ook hun gewei of niet?

De mannetjes verliezen het gewei in december of januari, wijfjes verliezen hun gewei in mei. In deze periode worden de wijfjes met de grootste geweien de baas.
Door het vliegpoeder dat door hun voer zit verliezen de rendieren die de slee trekken hun gewei pas in januari.

047. Wat eten de rendieren? Wat is hun liefste hapje?

De rendieren grazen in de zomer meestal op de toendra's, maar als ze in het Gnoomsdorp bij de Noordpool op stal staan krijgen ze speciale voederbrokjes en hooi en water. Want net zoals je eigen dieren mogen Rendieren alleen eten krijgen, dat speciaal voor hen gemaakt is. Ook geeft de Kerstman de rendieren soms speciale rendier koekjes. En de rendieren zijn ook gek op wortels en haver.
En in de 2 weken voor de kerstnacht krijgen de rendieren die de slee trekken gaan ook het speciale vliegstof door hun voer.

048. Is een Eland het zelfde als een Rendier?
        Heeft Santa ook elanden voor de slee?

Nee, een eland is een heel ander hertensoort en ziet er ook heel anders uit. En nee, Santa heeft geen elanden voor de slee.

Rendier

Rendier

Eland

Eland


De eland (Alces alces) is de grootste nog levende hertensoort: hij wordt minstens zo groot als een paard. Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Alces.
De eland is een zeer groot dier met een opmerkelijke snuit. De vacht is ruw en grijsbruin van kleur. De rui valt in de lente. De poten zijn lang, waardoor hij in de diepe sneeuw kan lopen, en zijn grijzig wit. Bij vrouwtjes (koeien) loopt deze kleur over tot bij de staart. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een gewei. Elanden hebben een sterk ontwikkeld reuk- en gehoororgaan. Het zicht is echter beperkt.
De eland heeft een kop-romplengte van 200 tot 290 centimeter. Het vrouwtje is ongeveer 25% kleiner dan het mannetje. Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram, het vrouwtje een schoft van 150 tot 170 centimeter en een gewicht van 275 tot 375 kilogram. De staart is vrij klein, en wordt slechts 7 tot 10 centimeter lang. Het gewei kan gemakkelijk een spanwijdte bereiken van 2 meter.
049. Hoeveel rendieren heeft Santa Claas? En hoe oud zijn ze?

Dat is niet precies bekend, er worden elk jaar weer een paar jongen geboren en er gaan af en toe ook oude dood. Maar de hele kudde bestaat toch wel uit meer als honderdtwintig rendieren. Rendieren kunnen gemiddeld 10 jaar oud worden, maar bij Santa gaan ze met pensioen als ze ouder als 7 jaar zijn. ( Hier kan je meer info over (de gewone) rendieren vinden)

050. Kunnen al die rendieren de slee trekken?

Ja, in principe wel. Ze worden allemaal op de grond voor de slee beleerd, dus ze kunnen allemaal de slee op de grond door de sneeuw trekken, maar alleen de besten worden gebruikt om op Kerstavond de slee te trekken.

051. Hoe worden de rendieren getraind?

De Rendieren moeten een aantal jaren lang een heel zwaar trainingsprogramma volgen, voordat ze een kans maken om in Santa legendarische Slee-team opgenomen te worden.
De rendier-elfen (Hohohoojas genoemd) leren de rendieren zomers in Lapland eerst gewoon voor een slee te lopen. Als ze dat goed kunnen, moeten ze leren dat ook op drukke plekken te kunnen. Daarvoor gaan de rendier-elfen dan vaak met de gevorderde Rendieren naar de diverse Santa Claus Parades in de hele wereld. Als ze alles goed doorlopen hebben, komt in de winter het vlieg-programma. De rendieren kunnen alleen maar vliegen door het vliegpoeder dat ze door hun voer krijgen . En dat krijgen ze alleen maar door hun voer in de 2 weken voordat de Kerst begint. Zodat ze nog even kunnen oefenen, voordat het kerst is. Omdat de Korstmossen en het Sterrepoeder die voor het Vliegstof gebruikt worden, alleen maar op de Noordpool gevonden kunnen worden, werkt het vliegmiddel daarom ook alleen maar vlak bij de Noordpool. Met één uitzondering en dat is op Kerstavond en in de Kerstnacht, dan werkt het door de ‘Christmas Spirit’ 1 avond en 1 nacht lang ook buiten de Noordpool.
Daarom zie je verder ook nooit een rendier vliegen, en zie je ook nooit vliegende rendieren bij de Kerstman als je hem voor Kerstavond tegen komt met rendieren bij zich.

Elf met rendier
052. Hebben de rendieren een stal of schuur nodig om tegen de poolkou bescherming te hebben?

We hebben reeds verteld (vraag 4) dat de rendieren het grootste deel van het jaar niet bij de Noordpool wonen maar door Lapland trekken. Santa neemt naar Polar City alleen maar die rendieren mee die de slee moeten trekken. Dat is een totaal van 19-20 rendieren. Dat zijn het 1e slee-team, het 2e slee-team, enkele reserve-rendieren en natuurlijk Rudolph. De andere rendieren blijven gewoon in Lapland. Rendieren zijn gewend aan koud weer, en houden er zelfs van, maar inderdaad zelfs rendieren hebben bescherming tegen het weer op de Noordpool nodig. In de maand December leven deze er daarom in een gezellige schuur met verschillende boxen (stallen).

053. Hoe kunnen de rendieren vliegen? En kunnen alle rendieren van Santa vliegen?
        Is dat magie of zijn het bijzondere rendieren.?

De rendieren kunnen van zichzelf niet vliegen. Alleen de rendieren die op kerstavond de slee gaan trekken krijgen het speciale vliegmiddel door hun voer, dat maakt dat zij en de slee kunnen vliegen. Bij de slee is het door de verf gemengd waarmee de slee geschilderd is en door de lijm van de houtverbindingen.
Dat vliegmiddel bestaat uit een mengsel van Sterrenpoeder (Dit fluoriserende sterrenpoeder is mede een oorzaak van het Noorderlicht), dat alleen op de Noordpool voorkomt en magische Korstmossen die alleen bij de Noorpool groeien. Alleen de Elfen weten waar deze mossen groeien en hoe dat met het sterrenpoeder gemend moet worden om zijn magische vliegkracht te krijgen. (Zo is het ook het elfje Tinkerbel, dat Peter Pan van haar eigen vliegstof geeft).
Dus nee, niet alle rendieren van Santa kunnen vliegen.Alleen de rendiern die het vliegstof krijgen. En ja, het zijn wel bijzondere rendieren, want ze krijgen een speciale training, en niet elke rendier is daar geschikt voor.

Rendieren in de lucht met slee

054a. Hoe heten de rendieren van Santa Claus? Hoe komen ze aan hun namen?

De rendieren krijgen hun namen van de Elfen. De rendieren hebben verschillende namen, zo is er eentje die in een veld met madeliefjes geboren werd en daarom Madelief(je) heet. Een andere heet Eikeblad omdat de witte vlek op zijn voorhoofd de vorm van een eikeblad heeft, en zo zijn er nog veel meer namen die iets zeggen over waar, wanneer of hoe ze geboren zijn. Zo is het rendieren meisje Frida geboren op een vrijdag (Friday in het engels). Of ze krijgen een naam die iets over hun karakter zegt bv Ondeugd en Rakker, of die iets over hun talenten zegt, zo is Dancer een zeer lichtvoetig rendier met hele sierlijke bewegingen.



054b. Hoe heten de rendieren die de slee trekken?

De "Magische Acht" verwijst naar de eerste acht rendieren van Santa's rendier team.
Die eerste Acht heetten: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder and Blitzen.
Die namen zijn een keer door iemand bedacht en in een gedicht gebruikt en Santa vond de namen zo leuk dat hij ze ook is gaan gebruiken.
Dat eerste team trok Santa's slee met veel succes gedurende vele jaren. Rudolph kwam er pas een tijdje later bij.
Omdat het voor de kinderen niet leuk is telkens nieuwe namen te moeten leren, krijgen de rendieren die de slee trekken telkens dezelfde namen.
Een vrouwtjes rendier kan dus van zichzelf Madelief heten, maar zodra ze voor de slee staat wordt ze Vixen (= teefje=vrouwtje) genoemd, dat is dan dus haar werknaam.
Okay, dan volgen nu de beschrijvingen van de rendieren die de slee trekken.

Dasher Een van de eerste rendieren van de eerste "Magische Acht", die hun eerst Kerstavondvlucht ongeveer 200 jaar geleden maakte. Dasher staat bekend om zijn geweldige tempo-versnellingen en om zijn energie, die vooral te danken is aan vele heerlijke wortelen en het voedzame gras op de toendra's binnen de poolcirkel

Santa zegt: "Dasher neemt zijn taak zeer serious, net als alle rendieren, maar hije traint extra hard in de maanden vlak voor de tochten van het team op Kerstavond en Kerstnacht.
Dancer  Toont een stukje zelfverzekerheid en gratie nu ze een van Santa's vliegende rendieren is. Dancer heeft de gratie van een gazelle, maar vertel haar dat maar niet, want dat zou haar te eigenwijs maken. Ze is een zeer atletisch rendier, ze geeft de indruk dat het trekken en vliegen er veel gemakkelijker uitziet als het in werkelijkheid is. Ze is onwaarschijnlijk snel en heeft een enorme recatie snelheid, waardoor Santa en zijn slee in staat zijn alle obstakels te vermijden die ze elk jaar op de Kerstvaond tegen komen.

Santa zegt: "Dancer mag misschien niet het sterkste rendier van deze groep zijn, maar zij is wel de elegantste. Gewoonweg schitterend mooi zo als zij beweegt."
Prancer  Als het meest majestueuze rendier van Santa's team, is Prancer degene die zijn hoeven onder het lopen het hoogste optilt. Prancer's hoge beenbewegingen en zijn perfecte houding zijn voorbeeld van schoonheid als je ze tijdens de lange reizen van de rendieren langs de nachtelijke hemel ziet gaan. Hij trek trots de zware slee met kostbare Kerstgeschenken. Prancer toont een enorm zelfvertrouwen, en toch is hij totaal niet arrogant.

Santa zegt:
"Prancer is altijd een team player gewwest en hij weet dat alle rendieren moeten samenwerken om de speciale missie op Kerstavond te doen slagen." 
 
Vixen  Vixen is niet een van de bekendste rendieren van Santa's "Magische Acht", maar zij is wel regelmatigste in haar prestaties gedurende haar rendier loopbaan. Ze is een absolute flirt als ze niet aan het werk is. Vixen heeft veel kracht en doorzettingsvermogen en lijkt nooit moe te worden, zelfs niet als de weersomstandigheden slecht zijn.

Santa zegt:
"Vixen is een speels rendier, wat niet veel mensen weten, maar lid van mijn team is ook zeer toegewijd aan het succesfull laten verlopen van de jaarlijkse Kerstmissies." 
 
Comet  Comet heeft een bijzonder karakter. Dit rendier kan soms heel erg dwars zijn, maar Comet heeft ook een hele sterke wil, wat dit lid van Santa's team helpt als het erg moeilijk wordt. Comet toont unieke leider eigenschappen en focust zich op wat er gedaan moet worden.

Santa zegt:
"Comet kan een beetje koppig zijn, maar dit rendier is al heel veel jaren lang een waardevol lid van mijn team." 
 
Cupid  Cupid is een liefdevol rendier, daardoor is ze ook aan haar naam gekomen. Als 'runningmate' past ze heel goed bij Comet. Cupid loopt al heel lang mee voor de slee, en altijd rechts van Comet in Santa's opstelling van de rendieren. Cupid heeft soms een kleine knuffel of een beetje extra aandacht nodig, Maar dit rendier staat altijd klaar om de vracht op Kerstavond te trekken.

Santa zegt:
"Cupid is een favoriet van Mrs. Claus, die geeft dit rendier altijd een beetje extra aandacht." 
 
Donder  Donder's naam zie je soms ook als Donner of Dunder geschreven in boeken en artikelen over Santa Claus, de Noordpool en zijn rendierteam. Donder is een zeer trots dier dat zeker niet pronken wil, en hij is zeer bewust van zijn mogelijkheden. Donder wordt gezien als een van de sterkste leden van Santa's team.

Santa zegt:
"I ken die ouwe Donder nu al heel, heel erg lang en heb een zeer groot respect voor alles wat dit rendier doen kan." 
 
Blitzen  Dit is het meest strijdlustige lid van Santa's team. Blitzen zal nooit weglopen voor een uitdaging. Dit rendier is niet het sterkste of snelste lid van het team, maar geen rendier heeft meer vastberadenheid of pit als Blitzen, die jaarlijks verschillende onderdelen wint bij de Rendier Games.

Santa zegt:
"Blitzen mag misschien niet zoveel puur talent hebben als sommige van de andere leden van het team, maar geen rendier heeft meer hart." 

En dan heb je natuurlijk Rudolph nog, Rudolph is misschien wel de bekendste. Hij is te herkennen aan zijn helderrode neus.

Rudolph kwam een stuk later bij het team en vrijwel iedereen kent tegenwoordig het verhaal wel hoe Rudolph de Kerstmissie op een bepaalde Kerstavonde redde toen een blizzard (sneeuwstorm) bijna het afblazen (afgelasten) van Santa's jaarlijkse bezoek veroorzaakte.
 
Rudolph  Over het algemeen wordt Rudulph beschouwd als het "meest beroemde rendier van allemaal." Hij is het jongste lid van de vlieggroep, en maakte zijn eerste Kerstavond tocht in tijdens de grote sneeuwstorm van 1940. Als je goed kijkt, dan kan je op zijn foto zien dat de punt van zijn neus inderdaad rood is. 's Nachts en bij slecht weer, dan verlicht hij de hemel en loods zo Santa's slee door de duisternis.

Santa zegt:
"Wat kan ik nog zeggen over Rudolph dat niet reeds verteld is? Dit rendier is echt een baken in de nacht voor deze ouwe Santa en heeft zo de jaarlijkse Kerstavond missie meer dan eens gered." 
055. Slapen de rendieren ‘s nachts of overdag?

Rendieren kunnen op slapen op elk moment dat ze dat willen, maar in Polar City slapen Santa's rendieren ‘s nachts, zodat ze overdag trainen kunnen, want boven alles hebben ze een erg goede conditie nodig om de slee te kunnen trekken tijdens de lange reizen op Kerstavond en Kerstnacht!

056. Geeft Rudolph' zijn neus echt een rood light? Is dat altijd zo? En hoe komt dat?

Ja, Rudolph zijn neus geeft soms een rood licht af. Vroeger was dat bijna altijd zo, maar omdat hij nu weet hoe dat komt, kan hij het het zelf beheersen. Dus zie je hem nu ook heel vaak met een gewone zwarte neus, net als de andere rendieren hebben.
Het komt omdat Rudolph een lichte aandoening aan zijn neus heeft (er is bij zijn geboorte per ongeluk sterrenpoeder in gekomen dat toen in zijn neus vastgegroeid is en dat een fluoriserende werking heeft), in medische termen het dat ‘Nasus Roseus Fluorensiïs (uit gesproken als "NA-suss ROSE-ee-us FLU-oo-ren-sie-is") Die aandoening maakt dat zijn neus een helder rood licht geeft wanneer hij opgewonden is of wanneer hij erg verlegen wordt of als hij zich erg ongemakkelijk voelt.
Het is precies hetzelfde als bij mensen die blozen als ze verlegen zijn of als ze zich ongemakkelijk voelen. Het doet niet zeer, het kan geen kwaad, dus niets om je zorgen over te maken. En, zoals je weet uit het verhaal over Rudolph, het kan soms erg handig zijn. Zijn oplichtende neus heeft Santa al vaak de weg gewezen door menige sneeuwstrom en mistige nacht.

Rudolph the Red-nosed Reindeer
057. Hoe oud is Rudolph?

Rudolph is geboren in 1939. Door de magie van het sterrenpoeder in zijn neus, werd hij niet meer ouder, toen hij een volwassen leeftijd had bereikt, dus is hij nu al jaren een rendier van ongeveer 7 jaar oud. Men kan de aandoening wel weghalen, maar dan zal Rudoph net als de andere rendieren ook weer gewoon elk jaar ouder worden. En zolang hij er zin in heeft en doorgaat met zijn baan zal hij ook wel een rendier van 7 jaar oud blijven.

058. Waarom komt de Kerstman alleen in December?
        En wat doet de Kerstman de rest van het jaar?

De Kerstman komt in December omdat de advent en het Kerstfeest in December vallen.
Na de Kerstdagen mag de Kerstman eerst even uitrusten. De rest van het jaar is de Kerstman bezig om de rendieren te verzorgen, die gaan van rendierweide naar rendier weide, die weides liggen overal in Lapland langs de poolcirkel.
Ook moet hij regelmatig de cadeautjes controleren die de Gnooms gemaakt hebben.
En natuurlijk moet hij de lief en stout-lijstjes controleren, die de Elfen voor hem maken.
Er staan veel kleine maar ook volwassen kinderen op deze lijst.
Ook gaat hij altijd een paar weken op vakantie met mrs Claus. Vaak komt Sinterklaas daar dan ook. Waar ze dan heen gaan wil Santa niet zeggen.
Verder gaat hij op bezoek bij zijn achterneven en achternichten. Ook gaat hij af en toe even op bezoek bij Sinterklaas om samen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

059. Hoe komt het dat er soms verschillende Santa's tegelijk op verschillende plaatsen zijn en ook nog op TV?

De Elfen zijn wel eens te ijverig en dan kan het best zijn dat zij twee bezoeken tegelijk hebben ingepland. En dat is dan de reden dat Santa op meerdere plaatsen tegelijk moet zijn. Dit is bijzonder vermoeiend dus probeert Santa dat altijd te vermijden.
Televisie-opnamen doet Santa daarom vaak al wat eerder op de dag en die worden dan uitgezonden op een tijdstip dat veel kinderen kunnen kijken. Zo lijkt het dan of Santa tegelijk op de TV en in een plaats is.

060a. Dus er bestaan geen hulp-Santa Clausen?

Ja en Nee. Sommige mensen beweren dat de echte Santa niet bestaat en dat het door winkels gehuurde mannen zijn die voor Santa Claus spelen. Dat het dus allemaal hulp-Santa's zijn. Maar dat is praat van domme volwassenen en ongelovige Tomassen. Natuurlijk bestaat Santa Claus wel. Maar hij kan helaas niet overal tegelijk zijn. Als het om zieke kinderen gaat, om kleine kinderen of als het om grotere kinderen en volwassenen die echt in hem geloven dan komt Santa Claus altijd zelf. Maar als het bij een dubbel gepland bezoek om grote mensen gaat of om kinderen die niet meer in hem geloven, dan kan het gebeuren dat Santa niet zelf komt. Bij die zeer zeldzame gelegenheden (3-5 maal per jaar) stuurt hij een van zijn Elfen. Die zijn er altijd bij als Santa Claus onderweg is, ze hebben daarom veel ervaring. Dus ook dan komt een 'Santa' met echte Kerst (Elfen)magie. Dus Ja, Santa Claus krijgt wel eens hulp, maar dat is maar heel zelden, Hij komt veel liever zelf. En Nee!, eigenlijk zijn dat geen hulp-Santas zoals die ongelovige Thomassen dat bedoelen. Het is een echte Kerstelf die er door zijn Magie preccies als Santa uitziet en die komt met echte Gnooms of Elfen en met een van Santa zijn echte Grote Namen Lijsten.



060b. Dus er bestaan geen hulp-Santa's?

Nee, Diegene waarvan de mensen denken dat is vast een hulpsanta, is meestal een door het Leger des Heils (Salvation Army) als Santa vermomde man, die collecteert voor geld en cadeautjes voor arme kinderen. Iets waar de echte Santa natuurlijk volledig zijn goedkeuring aan gegeven heeft.
Maar die collecterende Santa’s hebben dus geen begeleiding van echte Kerstelfen en ze hebben ook geen echte namenlijsten

061. Wat vindt Santa van al die mannen die op speelgoedafdelingen in winkels of op Kerstmarkten of bij Kerstboomverkooppunten doen alsof zij Santa zijn?
        En wat vindt Santa van de vercommercialisering van Kerst in het algemeen?

Zolang die nep-santa’s (op kerstmarkten en bij kerstboom verkopen) alleen maar een beetje lijken op Santa en een beetje volijk doen, is er niets aan de hand. Zelfs de meeste kinderen snappen wel dat die neppers niet de echte Santa zijn. En als de echte Santa er wel is, dan herkennen ze die meestal ook snel genoeg. Zodra zo’n nep-santa (in winkels) echt doet of hij Santa is, als verlanglijstjes aanneemt, wensen aanhoort en zaken gaat beloven zonder dat met Santa of een van zijn Elfen te overleggen, dan vindt Santa dat een kwalijke zaak. Want dan krijg je teleurgestelde kinderen die niet dat krijgen we ze graag willen of wat ze nodig zijn. Gelukkig wordt op steeds meer plekken de echte Santa gevraagd om te komen, en dus is het ook steeds vaker de echte Santa die daar is. Op andere plaatsen is er gelukkig ook steeds vaker een van Santa’s echte Elfen bij, dus ook daar komt het dan goed met de wensen van de kinderen.
Kerst is niet het feest van Santa, Santa is maar een klein deeltje van Kerst. Kerst heeft een veel grotere betekenis, en dat gaat niet samen met pure commercie.

Many, many Santas
062. Waarom zet je met kerst een kerstboom neer?
        en waarom versier je het huis met dennegroen, hulst en lichtjes?

Dit heeft nog te maken met het Yule-feest. Het herinnert ons er aan dat de winter weer voorbij gaat, en dat alles weer groen en vruchtbaar wordt. Ook herinnerd het ons er aan dat het licht weer terugkeerd en dat het donker (het boze en kwade) altijd verliest van het goede.
Daarom is het Kerstfeest zelf ook niet het feest van de Kerstman, maar van Jezus Christus.
Net als de Wijzen uit het Oosten, die onderweg waren naar de geboorte van een belangrijk kind (Het kerstkind) en die dat kind cadeautjes brachten, zo is de Kerstman ook onderweg naar belanrijke kinderen (wij allemaal) die allemaal het verschil kunnen maken tussen goed en kwaad, tussen lief en leed, tussen vreugde en verdriet. Dat wij van hem cadeautjes krijgen, moet ons er aan herinneren dat wij dus eigenlijk allemaal een beetje ‘de Spirit of Christmas’ in ons hebben. En dat geven (je naaste helpen) belangrijker is als krijgen.

063. Waarom hangen de kinderen op kerstavond hun sok bij de haard?

Al eeuwen wordt een schoen of een sok gebruikt om bijzonderheden in te ontvangen en omdat ieder kind zijn of haar eigen sok had, konden de Elfen zich nooit vergissen met het uitdelen van de kado's. Tegenwoordig worden de cadeaus voor grotere kinderen en volwassenen steeds meer onder de kerstboom gelegd.

064. Waarom geeft Santa Claus aan iedereen cadeautjes?

Omdat hij nou eenmaal heel erg veel van kinderen houdt en ze graag een keer per jaar graag verwennen wil, en ze graag eens vrolijk wil zien. En het is toch heerlijk toch om dingen weg te kunnen geven?

065a. Vanaf welke leeftijd krijgt een kind geen cadeautjes meer van Santa?
065b. Ik ben 42 jaar oud en ik geloof nog steeds in Santa. Krijg ik ook nog een cadeautje?

Hier laten we Santa zelf aan het woord:
“Kijk, daar wordt de Kerstman nou zo verdrietig van. Dat men kinderen wijs maakt dat ze als ze bv 12 jaar oud zijn (en sommige ouders noemen een nog jongere leeftijd), dat ze dan niets meer van Santa krijgen. Okay, vaak doen ze daar dan aan lootjes trekken om voor elkaar cadeautjes te kopen, en dan na aflopen raden wat je van wie gekregen hebt, een feest wat Santa ook zeer leuk vindt. Maar daar zaten/zitten toch ook vaak nog wel cadeautjes bij van wie je niet te weten kwam/komt wie die voor jou gekocht heeft ? Nou dan !!”

“En dan jij met je 42 jaar (ik zal geen namen noemen), jij hebt toch al die andere 41 jaar ook elk jaar een cadeautje van mij gekregen? Waarom zou ik daar dan nu mee stoppen. Ben jij nu stout geweest dan? Of geloof je niet echt meer en vraag je het daarom? Als je echt gelooft hoef je niet te twijfelen!”

Nou dat lijken ons duidelijke antwoorden, daar hebben wij niets aan toe te voegen of bij uit te leggen.

066. Is Santa Claus heel rijk? Of hoe komt hij anders aan al dat speelgoed en andere zaken?

Nee, de Kerstman is helemaal niet rijk. Het meeste speelgoed en cadeautjes worden door de Gnooms gemaakt. En natuurlijk maakt Santa Claus zelf ook speelgoed. Zo heeft hij in het begin vaak de voorbeelden gemaakt voor het speelgoed dat de Gnooms dan namaakten. Tegenwoordig kunnen de Gnooms dat bijna allemaal uit hun hoofd maken.
Gelukkig zijn er veel mensen die Santa Claus graag willen helpen, en zo krijgt hij ook veel cadeautjes toegestuurd. Zo krijgt de Kerstman soms ook cadeautjes of kleding of andere zaken van bedrijven om die aan arme kinderen te geven (sponsoring noemt men dat tegenwoordig). En er zijn veel grote mensen die via de Kerstman iets aan andere grote mensen willen geven. Dat melden ze dan bij hun verlanglijstje, de Elfen maken daar dan een aantekening van en controleren of het wel allemaal goed is, en als het dan zover is dan wordt dat allemaal geregeld.

Santa's workshop
067. Wat was het EERSTE speelgoed dat Santa Claus ooit maakte?

Het was een met de hand bewerkt stuk hout dat precies leek op het paard van Sint Nicolaas. De Kerstman gaf dit prachtige stukje houtsnijwerk aan zijn oom (Sinterklaas) daags voor diens verjaardag en Sinterklaas was er maar wat blij mee. Maar Sinterklaas gaf het dezelfde dag al weer weg, aan een kind dat anders geen een cadeautje zou krijgen want Sinterklaas had alle cadeautje die hij bij zich had al weggegeven. Sint Nicolaas zei: “Het zal dit kind meer verdiet doen dat hij geen enkel cadeautje krijgt, als het mij verdrieten zal om mijn lievelingsspeelgoed weg te geven”. (Je kunt dit feit nalezen in een van de vele Sinterklaas verhalen)
Sinterklaas noemde het paardje een speelgoed. En dat was de eerste keer dat iemand dat woord gebruikte.
Hoe dan ook, Santa was zo geroerd door Sinterklaas zijn aktie, dat hij voor Sinterklaas direct een nieuw paardje sneed, nog mooier en nog meer echt lijkend als de eerste. En tot op de dag van vandaag staat dit paardje trots te pronken op de schoorsteenmantel in Sinterklaas zijn werkkamer.
Maar dat is nog niet het einde van het verhaal, nadat Santa het paardje voor de Sint klaar had, sneed hij nog meer dieren en gaf deze als cadeautjes aan de kinderen met het briefje er bij: “Dit speelgoeddier zal altijd jouw vriendje zijn”. Vanaf dat moment zijn kinderen de dingen waar ze graag mee spelen speelgoed gaan noemen.

068. Hoe krijgt Santa alle pakjes in zijn zak?
Hoe krijgt Santa al het speelgoed in één keer in zijn slee?

Santa’s mooie rode Kerstzak is een super magische zak, waarvan er maar 3 in de hele wereld zijn. Santa bezit er 2 van, en de derde is eigendom van Douwe Dabbert, deze is veel kleiner (model knapzak). De magie van deze zakken uit zich onder andere op de volgende manieren:
A. Dat je alles wat je maar wilt in die zak kan doen, zonder dat hij ooit vol wordt. Je kan dit doen zonder dat de zak daardoor groter wordt. Santa’s Kerstzak zal dus altijd in zijn slee passen.
B. De zak zal de dingen die je er ingestopt hebt terug geven op het moment dat je ze nodig bent, dus wanneer Santa de presentjes voor (bijvoorbeeld) Jack wil pakken, dan hoeft hij alleen zijn hand in de zak te steken, vast te pakken wat hij voelt en zijn hand er weer uit te halen, en Presto, daar zijn dan inderdaad de presentjes voor Jack. Daardoor zal hij nooit tijd kwijt zijn met het zoeken van de juiste cadeautjes en Jack zal altijd precies dat krijgen wat hij wilde of dat wat hij echt nodig heeft.
C. Als iemand anders in de zak zal kijken of grijpen, dan zal hij niets zien of vinden of alleen maar onbruikbare rommel.

Santa hoeft alleen maar de pakjes voor 1 trip (North-South-South-North) in zijn Kerstzak te hebben (Iets waarvoor de Elfen uiterst zorgvuldig zorgen zullen, ze checken de lijst meerdere keren!)
En Santa heeft elke keer ook alleen maar 1 zak per trip nodig. Zodra Santa vertrokken is met zijn slee, gaan de Elfen razendsnel en super zorgvuldig de andere zak vol pakken en die dan in de 2e slee zetten, zodat dit alles klaar staat voor Santa als hij van een trip terug komt. Santa landt, stapt over op de volle slee en weg gaat hij weer Dit gaat de hele Kerstavond en Kerstnacht door totdat Santa in alle tijdzones de pakjes bezorgt heeft.

069. Hoe kan Santa alle jongens en meisjes in de hele wereld bezoeken en alle pakjes bezorgen in een nacht?

Om hier het antwoord te vinden, moet je met 4 dingen rekening houden:
A. De wereld-tijd is verdeelt in verschillende tijdzones. Santa start elke reis op de Noordpool. En de Noordpool is een van de twee plaatsen op Aarde waar alle tijdszones samenkomen en die daarom in elke tijdzone aanwezig zijn. Dus op de Noordpool (of op de Zuidpool) van tijdzone veranderen, zou Santa minder als een seconde kosten, en als hij tegen de draaiing van van de aarde in van tijdzone wisselt geeft dat hem telken een uur extra tijd. Dus de tijdzones helpen, omdat hij zijn reizen tegen de tijdverplaatsing in maakt, het geeft hem veel meer tijd om alle geschenken in één nacht te bezorgen. Om precies te zijn heeft hij dan bijna 1 avond en 2 nachten .... Dit komt omdat als het dag is aan de ene kant van de wereld, dan is het nacht aan de andere kant .... Dus bezorgt hij eerst de pakjes in de tijdzones aan de ene kant van de wereld (waar het donker is) en daarna in de tijdzones aan de andere kant van de wereld als het daar dan nacht is Dus hij hoeft het niet in slechts de 8 uren van één nacht te doen snap je ? Dat is dus die andere reden waarom Santa in december (en dus op Kerstavond) bij de Noordpool woont.
B. Zo als we allemaal weten is een rechte lijn de kortste weg tussen 2 punten. Daarom reist Santa ook niet zomaar willekeurig van plaats naar plaats (de ene in het Oosten, de volgende in het Westen, dan een in het Zuiden en dan weer in het Westen enz), maar plant hij zijn route aldoor van Noord naar Zuid (of van Zuid naar Noord als hij de Zuidpool gepasseerd is), Hij blijft daarbij dus in 1 tijdzone totdat hij op de Zuidpool is (wat de tweede plek is op de aarde die in alle tijdzones ligt). Daar gaat hij naar de volgende tijdzone (Denk aan het uur tijdwinst) en neemt in die tijdzone de route naar de het Noorden, naar de Noordpool.
Op de Noordpool wacht hem dan een uitgerust nieuw team van sterke en razendsnelle rendieren en een nieuwe slee met een zak vol pakjes, Hij wisselt snel van slee en kiest de volgende tijdzone (uur winst!) en dan gaat het alweer in volle snelheid zuidwaarts. En zo gaat dan dus bijna 20 uur door.

Santa's flight around the world


C. Santa bezoekt op deze reizen ook niet alle kinderen, voor veel kinderen hoeft hij niet persé binnen te komen, want zij weten dat ze dan toch slapen en niets van hem merken.Daar is het dus voldoende als hij gewoon de pakjes door de schoorsteen naar binnen gooit De Huiskobold (en anders de Elfenmagie) zorgt er voor dat ze op de juiste plaats(en) komen.
D. En ja, dankzij het magische vliegpoeder kunnen de rendieren sneller als het geluid vliegen, en dat helpt natuurlijk ook.
070. Hoe blijven Santa en de rendieren wakker tijdens de lange Kerstavond en Kerstnacht?

In Polar City slapen Santa's rendieren ‘s nachts, zodat ze overdag trainen kunnen – want boven alles hebben ze een erg goede conditie nodig om de slee te kunnen trekken tijdens de lange reizen op Kerstavond en Kerstnacht! De dag voor Kerstavond hebben ze een aangepast schema, zodat ze zoveel mogelijk rusten en slapen kunnen. Ook checken Santa en de Elfen de rendieren nog helemaal om er zeker te zijn dat ze 100% fit zijn en klaar voor de lange vliegreis zijn.
Daarnaast neemt Santa haver en water voor ze mee, wat ze krijgen als hij even een schoorsteen in duikt, zodat ze geen honger of dorst krijgen en dus vol energie weer verder kunnen. Natuurlijk rusten de rendieren ook evenuit tijdens zo’n korte stop, anders zou je ze wel op het dak horen bewegen.
Elke keer als Santa via de Noordpool van tijdzone wisselt, staat er het uitgeruste andere team met de ander slee volgeladen klaar. Santa landt, de elfen nemen de vermoeide rendieren en de lege slee over, Santa stapt in de andere slee en weg is hij al weer.

071. Maakt slecht weer het moeilijker voor Santa om met zijn slee te rijden?

Tegen kou, sneeuw en regen kan Santa zich wel kleden, ook heeft hij als het nodig is, wel beschermende dekken voor de rendieren, dus dat soort weer is helemaal geen probleem. Maar de stormen en rukwinden maken de slee wel eens aan het slingeren en dat is het erg moeilijk om de pakjes precies in de juiste schoorsten te gooien of om op het juiste dak te landen. Als het echt niet anders gaat kan hij altijd een beetje Elfenmagie gebruiken. En natuurlijk heeft Santa bij harde wind en storm een veiligheidsgordel om.

072. Wat doet Santa als er geen sneeuw is?

Op veel plekken op de Aarde is er nooit sneeuw tijden de Kerst, dat heeft Santa nog nooit belemmerd om er te komen.

073. Hoe gaat Santa om met de verschillen in klimaat en warmte tussen noordelijke winters en zuidelijke zomers?

Hij draagt boven in de lucht in de koude streken een dikke warme mantel over zijn pak, als het warmer is kan hij die mantel uittrekken opbergen onder de bank van zijn slee.

074. Is Santa tijdens zijn sleetochten ooit wel eens dicht bij een botsing met een vliegtuig geweest?

Nee, Nooit! Hij kan die lawaaidingen al van ver aan horen komen en geeft ze dus altijd op tijd vrij baan. Wel zijn er wel eens piloten die schrikken als ze in de verte iets zien verdwijnen wat niet op een vliegtuig lijkt, daardoor krijg je er dan weer een UFO melding bij.

Santa meets an UFO
075. Hoe kan de Kerstman mij vinden als we niet thuis zijn met Kerst?
Als we bijvoorbeeld bij familie logeren of met Kerstvakatie zijn?
En hoe zit het als we net verhuist zijn?

Alle Elfen en Gnooms over de hele wereld helpen Santa, Dus ook de Gnoom die verborgen bij jullie of jullie buren in huis woont. Die houdt Santa van alles op de hoogte, dus hij meldt ook dat jullie niet thuis zijn en hij meldt gelijk waar jullie dan wel zijn.
Heeft je vader of je moeder tegen jullie gezegd dat zij Santa een berichtje gestuurd hebben? Nou dan hebben ze dat vast ook gedaan. Dan heeft Santa het dus al van 2 kanten gehoord.
Hebben ze gezegd dat zij een berichtje zouden sturen en ben je bang dat ze dat door alle drukte vergeten zijn? Ja, dat gebeurd inderdaad wel eens. En nou ben je bang dat er geen Gnoom in jullie buurt woont die het door kon geven? Nou reken maar dat er daar wel een woont. Maar stel je voor het is niet zo, dan is er altijd nog een Gnoom in de buurt bij het adres waar jullie heen gaan. En die heeft vast ook al wel een berichtje aan Santa gestuurd. En wat als die heeft zitten slapen? Dan zijn er nog de dieren bij jullie in de buurt of bij het adres waar jullie heen gaan. Dieren krijgen ook alles mee! En die zorgen er dan wel voor dat er een Gnoom is die het meldt.
Echt waar, Santa kan zich niet herinneren ooit niet geweten te hebben waar de cadeautjes voor de kinderen heen moesten. Zelfs als de ouders graag wilden dat het op 2 adressen kwam.

076. Hoe gaat het als mijn ouders gescheiden zijn en ik op 2 plaatsen ben met Kerst?
(1e Kerstdag bij de ene ouder, 2e Kerstdag bij de andere ouder?)

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de vorige vraag. Als de ouders weten waar zij graag willen dat de geschenken bezorgt worden, dan weet Santa dat ook (bijna direct!) Het maakt niet uit of ze dat op 1 of op 2 adressen willen. Alleen als de ouders over alles (en dus ook hierover) ruzie maken, ja dan kan het wel eens (zeer zelden) voorkomen dat Santa het ook niet precies weet. Dan krijg je inderdaad soms geen of maar erg weinig cadeaus op Kerstavond. Santa krijgt daar dan via de Gnooms weer een bericht over en brengt dan de cadeaus (of de rest van de cadeaus) nog vliegensvlug bij het huis van opa en oma, een van de ooms en tantes of een van de buren langs en zo krijg je dan, via een kleine omweg, en misschien iets later, toch nog je cadeautjes.
Soms liggen ze daar zelfs al op Kerstavond op jou te wachten. Dan heeft Santa een berichtje gehad van die opa en oma, die oom, die tante of die buren. En soms is er dan ook nog wel eens een extra cadeautje bij, om te helpen tegen al het verdriet dat zo’n scheiding en dat geruzie met zich mee brengt.

a House Gnome
077. Kunnen kinderen van Moslims, Boeddhisten, Joden, en andere geloven ook een bezoek of cadeautjes krijgen van de Kerstman?

Ja zeker kan dat, als hun ouders dat goed vinden.

078. Hoe komt Santa omhoog en omlaag door onze schoorsteen?

Hij legt zijn linker wijsvinger langs de linkerzijde van zijn neus en geeft met deze dan een zachtje duwtje tegen zijn neus en omlaag door de schoorsteen gaat hij. Hij legt zijn rechter wijsvinger langs de rechterzijde van zijn neus en geeft met deze dan een zachtje duwtje tegen zijn neus en omhoog door de schoorsteen gaat hij.

Santa gaat schoorsteen in
079. Hoe komt Santa binnen als ons huis geen schoorsteen heeft?

Nou, er zijn mensen die zeggen dat Santa iets van zijn speciale magie gebruikt om tijdelijk een schoorsteen te laten verschijnen, zoals jouw huis die gehad zou hebben als het in de middeleeuwen gebouwd zou zijn. En dat Santa dan door die schoorsteen naar binnen en naar buiten kan, of dat hij die dan alleen maar voor de pakjes gebruikt. Bij zijn vertrekt verdwijnt die schoorsteen dan weer.
Andere mensen zeggen dat Santa een zilveren sleutel heeft die op elke deur past. (Net zo een als Jeroen in het boek “Jeroen en de zilveren sleutel”) Zodat hij elke slot open krijgen kan.
En weet je wat? Ze hebben allebeide gelijk! Zo gebeurd het ook vaak, maar er zijn nog twee gemakkelijke manieren:
De Gnoom die bij jullie woont heeft allang een onzichtbare en onvindbare schoorsteen gebouwd die alleen voor Gnooms, Elfen en voor Santa zichtbaar is. Die schoorsteen kan Santa dan gebruiken.
Maar het kan ook nog veel eenvoudiger. Vaak is het de Gnoom die bij jullie woont of een van jullie huisdieren die Santa helpt om binnen te komen. Zij doen dan de deur, een raam of desnoods het hondeluikje voor hem of voor de pakjes open.

080. Wat als er in de haard of kachel nog vuur brandt, omdat we vergeten zijn het uit te maken?

Santa Claus laat de Elfenmagie het vuur tijdelijk doven of bevriezen, (Santa zegt in slaap brengen), hij bezorgt veilig zijn pakjes, en bij zijn vertrek zal het vuur weer gaan branden (wakker worden). Op onze vraag hoe de Elfen magie dat doet, zei Santa: “Voor alles is een tijd en het is nog niet de tijd om dit geheim te verklappen”

081. Waarom krijgen sommigen kinderen dikke en dure cadeaus en andere kleinere?
Waarom geeft hij Amerikaanse kinderen dure grote geschenken, maar geeft hij niets aan Afrikaanse kinderen?

Santa Claus geeft het liefst kleine leuke cadeautje (bv speelgoed) of zaken die het kind echt nodig heeft (bv een trui). Maar er zijn wel eens rijke ouders die vinden dat hun kind een dik cadeau verdient heeft. Die kopen ze dan zelf en ze vragen aan Santa of hij die dan wil inpakken, en in de sok wil doen of onder de kerstboom wil leggen. Meestal wil Santa dat wel, maar hij vindt dat zij dan ook wat cadeautjes voor arme kinderen moeten kopen, zodat hij die kinderen dan ook iets meer kan brengen. Die dure cadeaus zijn dus door de ouders gekocht! Dat is ook één van de redenen dat Santa de kinderen in Afrika geen duur speelgoed brengt, hun ouders kunnen die niet betalen. Een 2e reden is dat die kinderen bijvoorbeeld niets hebben aan een elektrische spoortrein als er in hun hele dorp geen elektriciteit aanwezig is. De derde reden is dat Santa graag geeft wat nodig is. Bijvoorbeeld een waterpomp voor het hele dorp vindt hij daar belangrijker dan speelgoed voor een paar kinderen. Maar als Santa een waterpomp heeft voor zo’n dorp (We hebben al eerder gezegd dat Santa niet rijk is, dus hij moet dat soort dingen via sponsoring krijgen), dan zal hij echt niet tot Kerst wachten om hem te brengen, dan regelt hij wel dat die pomp er zo snel mogelijk komt. Krijgen de kinderen daar dan niets? Zeker wel ! Die krijgen ook speelgoed, maar het eenvoudige speelgoed dat zij vragen, wordt door ons vaak al niet eens meer als speelgoed herkent. Wij zouden dat al snel rommel noemen en ons afvragen wat we er mee zouden moeten. Vroeger waren de kinderen in onze cultuur heel blij met- en heel trots op hun nieuwe kleppers (soort muziek instrument), nu zouden ze zich afvragen “Wat moet ik met die 2 stukjes hout?” Dus de kinderen in Afrika krijgen echt wel geschenken van Santa.

082. Wat denkt Santa als hij door de schoorsteen komt en er reeds een lading cadeaus onder de Kerstboom ligt?

Niets! Dankzij de uitstekende Elfen- en Gnooms-inlichtingendienst (EGI) weet Santa zoiets van te voren al, en hij past daarom zijn bezoek (of geen bezoek) daar bij aan. Ook de hoeveel pakjes die hij dan brengt worden daar op aangepast. Herinner je het nog, hoe het gaat bij de Magisch Kerstzak? Hij pakt alleen dat wat nodig is uit de Kerstzak! Dus als het niet nodig is kan hij er ook niets uit pakken.

Cadeaus bij de schoorsteen
083. Brengt Santa altijd precies dat waar ik om gevraagd heb?

Soms meent Santa dat wat jij vraagt niet het beste cadeau voor jou zou zijn, dan geeft hij jou iets waarvan je na een poosje nog veel meer plezier of nut hebt.

084. Wat doet Santa als de ouders van een kind geen cadeaus gekocht hebben of als ze daar geen geld voor hebben?

Is dat niet precies de reden waarom er een Kerstman bestaat? Hij brengt er cadeautjes (speelgoed en nuttige zaken) en als het kan wat lekker eten en soms (als hij het heeft) zelfs wat geld.
En Santa probeert er beslist voor te zorgen dat zo'n gezin ook door anderen geholpen wordt, en dat die hulp ook voor langere tijd iets brengt. Misschien heeft bijvoorbeeld een van de bedrijven die hem helpen nog een baan vrij enz.

Santa 's sack
085. Wat doet Santa als een kind echt een hekel aan een cadeautje heeft?

Hij snapt niet waarom de ouders dat dan gekocht hebben. Door de magie van de Kerstzak zou het nooit uit zijn Kerstzak gekomen kunnen zijn.
Via de HuisGnoom laat hij dan briefjes slingeren voor de ouders, met de tip om het cadeau te gaan ruilen in de winkel waar ze het gekocht hebben. Meestal helpt dat wel.

086. Wat gebeurd er als het kind waar hij cadeautjes voor heeft, echt maar dan ook heel echt stout geweest is?

Als dat kind voor Kerstavond al echt heel, heel erg stout was en er intussen geen spijt van heeft, dan komt Santa hem ook geen cadeautjes brengen. Als het kind pas zo stout was vlak voor Santa’s komst, dan gaat Santa met hem praten over waarom het gebeurd is, als dan blijkt dat hij er spijt van heeft en dat hij beloofd om het nooit weer te doen, dan krijgt hij gewoon nog zijn cadeautjes.
Maar als hij echt stout blijft, dan gaat Santa weer weg zonder hem een cadeautje te geven.

087. Wat doet hij met kinderen die niet in hem geloven?

Daar is hij erg verdrietig om, maar als de ouders of grootouders van die kinderen hem vragen wel te komen of wel cadeautjes te brengen, dan doet hij dat dus ook wel. Hij kan toch moeilijk de (groot)ouders die wel geloven, straffen voor het ongeloof bij hun (klein)kinderen. Soms doet hij dan een briefje bij de pakjes voor die kinderen, waarin hij hen vraagt eens duidelijk uit te leggen waarom ze niet in hem geloven. En ook vraagt hij daarin wat er zou moeten gebeuren zodat ze wel in hem gaan geloven. En dan zet hij er nog in dat als ze echt helemaal echt niet in hem geloven, dat ze dan de cadeautjes die hij hun gebracht heeft, ook best aan kinderen mogen geven die er wel blij mee zijn. De meeste van de kinderen die zo'n briefje kregen, komen dan tot de ontdekking dat ze eigenlijk wel in hem geloven.

Santa gaat schoorsteen in
088. Wat is Santa’s advies aan ouders die kinderen opvoeden?

Wees eerlijk tegen ze, rem ze duidelijk als ze iets willen dat niet mag of niet kan, maar bovenal beloon ze, geef ze een compliment als ze iets goeds doen. Positieve stimulatie is beter als negative stimulatie. En geef ze de ruimte om af en toe hun eigen kleine foutjes te maken, soms leren ze daar meer van, dan van een waarschuwing voor die foutjes. En zeg dan naderhand niet van: “Ik had het je toch al gezegd” Dat werkt negatief en beschadigt hun zelfvertrouwen (zo van: Ik kan toch niets goed doen), maar sta klaar, nadat ze beseffen dat het een foutje was, met hulp en aanmoedigingen om het te herstellen, om het overnieuw te doen enz. Dat leert hen dat je een foutje ook kan herstellen, is dus goed voor hun zelfvertrouwen, leert ze dat ze op hun ouders kunnen vertrouwen, dus ze voelen zich veiliger en prettiger bij hun ouders en leert ze ook dat ouders soms vooraf al kunnen zeggen of iets goed is of niet. Dat betekent dat ze gauwer om raad komen vragen, en dat betekent weer dat ze minder fouten gaan maken. En dat is toch wat de ouders ook willen bereiken of niet dan? En dat heb je op deze manier dan zonder dwang bereikt.

089. Wie koopt er Cadeautjes voor Santa? Krijgt Santa wel cadeautje met de Kerst?

“Oh… hij krijgt met Kerst een hele boel kleine en grappige cadeautjes van de Elfen, de Gnooms, van mrs Claus en van zijn vrienden en bekenden en van familie van vroegere Santa’s” zei een van Santa’s oudste Elfen.”Dat varieert van een kleine tekening of een lekker snoepje of een stukje houtsnijwerk tot een nieuwe das of een paar nieuwe sokken of een mooi boek enz. Die cadeautjes liggen dan op 2e kerstdag allemaal onder de Kerstboom op hem te wachten”. (Op eerste Kerstochtend kruipt Santa meestal in zijn bed om uit te slapn van zijn vermoeiende Nachtvluchten.
“Santa is altijd erg blij met al die kleine en grappige cadeautjes” vertelde de Elf ons ook nog, “Want Santa vindt die cadeautjes het leukste die vanuit het hart gegeven zijn. Denk hieraan als je ooit zelf voor iemand een cadeautje wil kopen (Of dat nu voor Kerst of een andere gelegenheid is maakt daarbij niet uit).”
En natuurlijk krijgt Santa op 5 december altijd een cadeautje van Sint Nicolaas.
En als hij jarig is (dat is op het begin van het advent, omdat dat ook het begin van zijn 'Santa zijn' is) krijgt hij ook nog cadeautjes, Santa krijgt dus heel veel leuke lieve en/of nuttige cadeautjes. Sommige krijgt hij met de bedoeling dat hij ze weer aan kinderen doorgeeft, maar dat vindt Santa juist leuk, dan heb je 3 keer plezier van een cadeau zegt hij: "1 keer biij het zelf krijgen, 1 keer bij het geven, en de 3e keer als je ziet hoe blij een kind er mee is."
“Maar het allermooiste cadeau” vertelde ons mrs Claus, “is als er een kerstklokje in zijn kerstboom gaat klingelen, dat betekent dat ergens op de wereld iemand een goede daad gedaan heeft.”
We hebben in ons onderzoek gemerkt dat heel veel mensen menen dat als zo’n kerstklokje klingelt dat dan een nieuwe beschermengel zijn vleugels krijgt. Misschien omdat die beschermengel iemand tot een goed daad gebracht heeft?

Santa krijgt cadeaus
090. Eet Santa echt alle koekjes en drinkt hij echt alle melk die de kinderen voor hem klaar zetten?

Oh Nee! Hij eet en drinkt niet ALLES! Hij eet en drinkt er af en toe wel een beetje van, maar het meeste neemt hij mee voor de Gnooms. Die zijn stapelgek op melk en koekjes. Normaal krijgen de Gnooms altijd een bekertje melk en een paar koekjes tijden hun werkpauzes. Die koekjes zijn dan door mrs Claus en een paar Gnooms gebakken. Maar er is op 2e Kerstdag een speciaal Gnooms feest waar mrs Claus in haar eentje nooit genoeg koekjes voor kan bakken, dus de extra koekjes die Santa mee brengt zijn meer als welkom.
De enige keer in het jaar dat de Gnooms zoveel koekjes mogen eten als ze willen is op 2e Kerstdag. Dan zit Santa aan de ene kant in de grote zaal in zijn stoel zijn cadeautjes zit uit te pakken, terwijl aan de andere kant van de zaal de Gnooms de Grote Koekjes eet-wedstrijd houden. En Santa heeft zeker net zo veel plezier bij het kijken naar de wedstrijd als bij het uitpakken van zijn cadeautjes.
De winnaar van de wedstrijd krijgt de titel ‘Great Cookie Eater of the Year’ en een medaille met die tekst aan een lang goudkleurig lint die hij het hele jaar trots draagt...
Dus daarom zijn alle koekjes die de kinderen klaar zetten ook heel erg welkom, en de melk is nodig om al de koekjes weg te spoelen, dus die ook heel erg welkom. Het maakt de Gnooms eigenlijk niet uit wat voor koekjes het zijn, ze lusten echt alle soorten koekjes, maar we kunnen bevestigen dat koekjes met chocolade wel favoriet zijn!
De meeste Elfen houden niet zo erg van koekjes, zij houden meer van dingen als honing en bramen. En de rendieren mogen deze koekjes niet hebben, dat is niet goed voor hun maag, Die hebben liever zoiets als een wortel.

091. Wat is dan Santa's lievelings eten? En wat eet hij beslist niet?

Santa's lievelingseten is Erwtensoep, Chinese tomaten soep, Bami pangang, Stampot Koolrapen, Kerstkip met patatfriet en Kerstpudding met slagroom. Mrs Claus maakt dat dan altijd voor de Kerstdagen en als Santa jarig is.
Meestal eten ze de eerste Kerstdag vooraf Chinese tomatensoep, dan de Bami pangang en als toetje een Kerstpuding na, de 2e Kerstdag dan vooraf Erwtensoep, dan Kip met patat-friet en een andere kerstpudding na, en dan de eerste dagen na Kerst stampot koolrapen met restjes van de 1e en 2e Kerstdag. Voor Santa is dat gewoon een feestweek.
Rendierenvlees zal hij echter nooit eten.

092. Gaat Santa ook op vakantie en waar gaat hij dan heen?

Ja, Santa gaat op vakantie, daar hebben we wel bewijzen van, maar waarheen, dat wilde niemand zeggen.

Santa op vakantie
093. Wat is Santa’s favoriete Xmas Liedje?

Het liedje dat zegt wat Santa van December vindt: “It’s the most wonderfull time of the year”.

094. Wat betekent Kerst voor Santa?

Het moet ons herinneren aan alle goede dingen, aan de liefde die in alle mensen is en aan de hoop en het geloof dat we op de hele wereld met elkaar in vrede en voorspoed leven kunnen. En dat we beginnen moeten met onze kinderen te leren dat het belanrijker is om goed voor je medemens te zorgen dan om altijd alleen maar aan jezelf te denken.
Als we weer terug willen naar de ware betekenis van Kerst, het verspreiden van liefde en waardering voor elkaar zullen we het idee los moeten laten dat het om onszelf gaat.
Altruïsme is het vermogen om iets te doen voor andere mensen zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is dus ook niet verwachten dat iemand van je houdt als je hem of haar iets cadeau geeft. De Kerstman en Sinterklaas zijn dus voorbeelden van altruïsme, want ze geven cadeaus zonder er een persoonlijk "dank je wel" of liefde voor terug te hoeven ontvangen.
Dat betekent dat we ons weer moeten richten op de boodschap van Kerst, namelijk:
Je medemens is je gelijke of hij nu een kind is of een uitgestotene en heeft recht op je waardering.
Waarbij je die waardering helemaal niet hoeft te laten blijken in de vorm van cadeaus, maar bijvoorbeeld in het feit dat je de tijd neemt voor anderen zonder er iets voor terug te verwachten.
Dus niet:
Dit jaar organiseer ik Kerst en doe jij het volgend jaar?
Maar:
Ik heb zin om dit jaar Kerst te vieren. Wie wil meedoen?

095. Heeft Santa liever een witte Kerst, of liever een Kerst zonder sneeuw?

Voor zijn rondreizen over de wereld maakt het Santa niets uit, hij komt overal, ook daar waar geen sneeuw ligt. En de mensen mogen ook gerust sneeuwruimen als ze dat willen, hij gunt iedereen hun persoonlijke voorkeur. Maar als Santa zelf niet van een witte kerst hield, zou hij de Kerstdagen niet op de Noordpool door brengen.

Santa in Africa
096. Als Santa één ding aan Kerst zou willen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Dat er geen armoe en honger meer zou zijn en geen eenzaamheid meer, Eigenlijk dus dat de mensen de ‘Spirit of Christmas” het hele jaar zouden voelen en er het hele jaar naar zouden handelen.

097. Als Santa een wens had voor de hele wereld, wat zou die zijn?

Dat er geen armoe en honger meer zou zijn en geen oorlog meer. Eigenlijk dus dat de mensen de ‘Spirit of Christmas” het hele jaar zouden voelen en er het hele jaar naar zouden handelen.

098. Als Santa een geschenk kon kiezen, wat zou hij dan kiezen?

Een geschenk dat niet duur is, dat heel lang meegaat zonder stuk te gaan, dat biologisch afbreekbaar is, waar je geen batterijen bij nodig bent, dat zowel voor jongens als voor meisjes en zowel voor kinderen als voor volwassenen leuk is om mee te spelen, en waar je net zo leuk in je eentje mee kan spelen als met een hele groep.

099. Wat is Santa’s favoriete speelgoed?

Een magische sneeuwbol, Als Santa die sneeuwbol schudt en daarbij hard op een plaatsnaam zegt, dan ziet hij, als hij de sneeuwbol heeft neergezet, in die sneeuwbol het sneeuwen op de plaats die hij genoemd heeft. Dus als hij, midden in de zomer die bol schudt en zegt: “Madrid”, dan ziet hij in de sneeuwbol een zomers Madrid in de vallende sneeuw, hij ziet kinderen in zomerkleren die net vanwege de warmte een ijsje gekocht hebben en die dan op eens allemaal sneeuw op hun ijsje hebben, en nog veel meer grappige dingen. Santa heeft altijd de grootste lol als hij met die sneeuwbol speelt.

Santa s magische Snowball
100. Hoe denkt Santa over technologie?

Santa is voor schone technologie (eigenlijk is een slee toch ook een heel eenvoudige vorm van schone technologie, of niet?), dus Technologie die niet milieubelastend is en hij vindt dat daar nog hard aangewerkt moet worden.
Santa is tegen millieuvervuilende technologie.

101. Houdt Santa het meest van het nieuwe computer gestuurde speelgoed of houdt hij meer van de traditionele houten speelgoedjes?

Santa houdt het meeste van speelgoed dat bij het kind past, dat het kind stimuleert in zijn ontwikkeling, en dat bijvoorkeur ook nog iets bijdraagt aan de normen en waarden van het kind. Of dat dan houten speelgoed is of computer gestuurd speelgoed, dat hangt dus van het kind af

102. Wat geeft Santa liever speelgoed, kleren of boeken?

Santa geeft graag dat wat het kind nodig heeft of wat het kind graag wil (als dat mogelijk is). Een baby hoeft niet 10 speeltjes te hebben en al helemaal niet 10 boekjes, dus bij een baby zou het 1 speeltje en veel kleding zijn, maar bij een groter kind is dat dan weer heel anders, Santa beoordeelt echt elke situatie op zijn eigenwaarden. Dus er is geen alles omvattend standaard antwoord te geven op deze vraag.

103. Stuurt Santa zelf ook Kerstkaarten?

Ja, en dat worden de laatste tijd steeds meer.

104. Hoe kan hij zoveel Kerstkaarten versturen?

Veel kinderen sturen via internet een berichtje naar Santa, de post-Elfen lezen en beantwoorden al die berichtjes. Meestal gaat dat beantwoorden dan ook via Internet, dan krijgen de kinderen direct een antwoord terug. Soms sturen de Elfen als antwoord op zo’n internet bericht een echte brief of een echte kaart terug. Als de kinderen zelf een een echte brief of een echte kaart gestuurd hebben, dan sturen de Elfen natuurlijk ook een echte brief of kaart terug. Eigenlijk wordt dus het meeste werk door de Post-Elfen gedaan, voor speciale dingen wordt Santa er natuurlijk bijgeroepen. En natuurlijk leest Santa wel even snel de meeste van al die berichtjes en anwoorden.

Elf writing Christmas Cards
105. Maakt Santa zich ook zorgen dat hij misschien moet verhuizen vanwege de opwarming van de wereld?

Nee, hij maakt zich geen zorgen over de noodzaak van verhuizen, dat speelt voor hem nog lang niet. Natuurlijk maakt ook hij zich wel zorgen over het broeikas effect omdat dat invloed op de hele aarde heeft.



En als Bonus ook nog een paar vragen over Sinterklaas en de Kerstman

106. Kent de Kerstman Sinterklaas?

Ja, De Kerstman is zelfs een hele goede vriend van Sinterklaas, Ze kennen elkaar al jaren en komen ook regelmatig bij elkaar op visite. Ze gaan zelfs af en toe samen op vakantie.

Kerstman en Sinterklaas samen op vakantie aan de zee



107. Waarom komt de Kerstman in meer landen dan Sinterklaas?

Omdat de Kerstman jonger was als Sinterklaas, werd hij ook aan snellere vervoersmogelijkheden gekoppeld. Zo rijdt Sinterklaas op 1 paard over daken en wegen en door de straten, terwijl de kerstman door Elfenmagie in een door 8 rendieren getrokken slee door de lucht vliegt. Bij straten en wegen horen bochten en hoeken, door de lucht kan je in een rechte lijn (dus korter en sneller) en 8 trekdieren (rendieren) zijn natuurlijk altijd sneller als 1 rijdier, en dan is die Elfen magie er nog bij.
De Kerstman kan dus sneller de wereld rond, dat is de ene reden waarom hij in meer landen komt.
De andere reden is dat veel landen hun eigen gebruiken hebben, en Sinterklaas houdt juist zoveel van de oude Sinterklaas tradities. Dus heeft de Sint zoiets van "Als ze het anders willen doen, prima, dan doen ze dat maar, maar dan wel met een ander." Sinterklaas is dus blij dat de Kerstman het daar overgenomen heeft.

108. Wat vindt de Kerstman van Sinterklaas? Zijn zij nu concurrenten?

De Kerstman vindt dat Sinterklaas zijn werk zeer goed doet. En zij zijn zeker geen concurrenten. Integendeel, ze zijn nog steeds hele goede vrienden en werken ook vaak samen. Soms wordt een aan Sinterklaas gevraagd cadeau dat wegens leveringsproblemen te laat was voor pakjes avond, nog door de Kerstman nagebracht.
En soms wordt een aan de Kerstman gevraagd cadeau waar spoed bij is, alvast door de Sint gebracht zodat het op tijd is. Bijvoorbeeld bij iemand die tussen 6 december en 25 december verhuizen gaat of die het cadeau om andere redenen al voor de Kerst moet hebben.

109. Moeten we dan nu het Sinterklaasfeest vieren of moeten we voor de Kerstman kiezen?

Vanzelfsprekend heeft Sinterklaas liever dat wij in Nederland en België het Sinterklaasfeest blijven vieren en dan met zoveel mogelijk de echte Sinterklaas tradities er bij.
Willen mensen echter liever dat de Kerstman bij hen komt, omdat dat bijvoorbeeld door bijzondere omstandigheden beter uitkomt, dan is de Sint daar niet boos om en zelfs niet verdietig om. Hij hoopt gewoon dat hij de volgende keer weer aan de beurt is.

110. Mag je ook het Sinterklaasfeest en Kerstfeest allebei vieren?

Kerst is veel meer dan alleen het feest van de Kerstman, dus het Kerstfeest mag je natuurlijk altijd vieren.
Mag je bij allebeide een cadeautjes-feest vieren?
Ja! Er zijn inderdaad ouders die vragen of zowel Sinterklaas als ook de Kerstman bij hun cadeautjes willen brengen. Bijvoorbeeld bij Sinterklaas een groot cadeau en bij Kerst nog een paar kleine cadeautjes, of andersom.
Dan gaan Sinterklaas en Santa Claus samen overleggen wie wat geeft, zodat het kind niet twee keer hetzelfde cadeau krijgt, dat zou sneu voor dat kind zijn.
Maar ook kijken ze goed hoeveel ze elk geven, zodat het kind niet meer krijgt als kinderen waar alleen de Sint of alleen de Kerstman komt, dat zou tegen over die andere kinderen niet eerlijk zijn.

111. Wie is dan nu belangrijker, de Kerstman of Sinterklaas?

Zoals Sinterklaas en Santa Claus allebei zeggen:
Het gaat er niet om wie belangrijker is, het gaat er niet om aan wie je wat vraagt. Het gaat er zelfs niet om van wie je wat krijgt.
Het gaat er om dat de mensen weer leren dat het belangrijk is om ook eens aan anderen te denken. En het gaat er om dat kinderen leren dat ze ook meetellen en wel eens wat extra’s (tijd, aandacht, cadeaus) mogen krijgen en dat zij dan later als ze zelf groot zijn ook weer om anderen denken en aandacht aan kinderen geven. Dat is het belangrijkste!


Santa Claus Mailing Address:

Je kunt het altijd proberen met: "Santa Claus, North Pole", maar dan is het nooit 100% zeker dat hij ook goed aankomt. Want onder welk land valt dan de Noordpool, dus welke postdienst moet het daar brengen?
Daarom dus de adressen in verschillende landen, die je gebruiken kunt als je in die landen woont en daar je brief op de post doet.
 

In Canada, kan je jouw brief via de National Post sturen naar:

Santa Claus,
North Pole,
Canada,
H0 H0 H0
(ha-nul, ha-nul, ha-nul)
Of
naar
Santa Claus,
1 Reindeer Lane,
North Pole,
99705
Of
naar
Santa Claus House,
101 St. Nicholas Drive,
North Pole,
Alaska 99705
Als je antwoord terug wilt hebben moet je een enveloppe met je eigen naam en adres en 6 euro aan postzegels bijvoegen.


In Amerika, kan je jouw brief
via de USPS sturen naar:

 

In Great Brittain, kan je jouw brief
via de Royal Mail sturen naar:

Santa Claus,
P.O. Box 56099,
North Pole,
Alaska 99705
  Father Christmas (Santa Claus),
Santa’s Grotto,
Reindeerland, North Pole,
SAN TA1


In Duitsland, kan je jouw brief naar 8 verschillende adressen sturen:

An den Weihnachtsmann,
St. Nikolaus,
66352 Großrosseln
An den Weihnachtsmann,
Nikolausdorf,
49681 Garrel
An den Weihnachtsmann,
51766 Engelskirchen
An den Weihnachtsmann,
In Himmelthür,
31137 Hildesheim
 
An den Weihnachtsmann,
16798 Himmelpfort
An den Weihnachtsmann,
21709 Himmelpforten
An den Weihnachtsmann,
97267 Himmelstadt
An den Weihnachtsmann,
99713 Himmelsberg

Als je antwoord wilt krijgen, vergeet dan niet er porto-geld voor het antwoord bij te doen.
Ook de Kerstman moet tegenwoordig bezuinigen


Zweden:

Noorwegen:

Groenland:

Israël:

Santa Claus,
Santa World,
S-Mora, Schweden,
Julenissen,
N-1440 Drøbaks,
North Pole, 99705
Santa Claus Nordpolen,
Julemandens Postkontor,
DK-3900 Nuuke
Santa Claus,
CH-3000 Bethlehem,
 
Als je antwoord terug wilt hebben moet je een enveloppe met je eigen naam en adres en porto voor retour-postzegels bijvoegen.


Van uit de hele wereld kan je echter ook schrijven naar het Official Post Office van Santa Claus in Rovaniemi in Finland

en dan zijn er nog 2 adressen in Finland
Joulupukki,
MAAKUNTAKATU 10,
SS-96100 Rovaniemi,
Finland
Santa Claus,
Santa Claus Village,
FIN-96930 Arctic Circle,
Finland
Santa Claus,
Santa's Main Post Office,
FIN-96930 NAPAPIIRI,
Finland


En de Sites waar je naar Santa kunt schrijven en ook (direct) antwoord terug krijgt:

Stuur Santa online je wenslijst en krijg direct antwoord terug
Schrijf online een berichtje (wenslijstje) aan de Kerstman en krijg direct een antwoord!





Bronvermelding:
Het 'Sinterklaas en Kerstman Archief' van J.W. Koning
waaruit we alle bovenstaande info haalden.



Disclaimer:

Algemeen
De website Sint-en-Santa.eu is een particulier initiatief. Het doel van deze site is het bieden van informatie over de diverse aspecten die met Sinterklaas en de Kerstman te maken hebben.
Iedere gebruiker van de info op deze site stemt uitdrukkelijk in met de bepalingen van deze disclaimer.

Aansprakelijkheid
De informatie op deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De website is uitsluitend bedoeld ter informatie van ge-interesseerde leken. Ondanks de in acht genomen zorgvuldigheid kan de informatie op deze site soms niet volledig, niet actueel of voor meerdere uitleg vatbaar zijn of zelfs onjuistheden bevatten. We zijn niet aansprakelijkheid voor de juistheid, volledigheid of effectiviteit van de aangeboden informatie en producten, noch voor eventuele directe en/of indirecte schade, uit welke hoofde dan ook ontstaan, geleden als gevolg van het gebruik van informatie op deze site. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig voor risico van de gebruiker.

Aansprakelijkheid links
Op deze site zijn diverse links naar andere websites opgenomen ter informatie van de bezoekers. We hebben geen enkele zeggenschap over deze andere sites en aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, direct of indirect, die ontstaat door gebruik van de op deze sites aangeboden informatie, producten of diensten.



Naar het Begin van de pagina
Sint en Santa, Info- en Boeking Centrale Westerkwartier
 :